21.3.23

Μακάρι να δικαιωθεί ο Νίκος Δένδιας, μακάρι οι Τούρκοι να συνετιστούν: Αλλά είναι βέβαιος ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει (επιτέλους) να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο; (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

«Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως όπως και να το δει κανείς, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σχολίαζε τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του στους δημοσιογράφους.

Αναφερόταν στη συμφωνία αλληλο-υποστήριξης με την Τουρκία: Η Άγκυρα θα υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για μία θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και η Αθήνα θα στηρίξει την Τουρκία στην προσπάθεια της κατοχικής Τουρκίας να αναλάβει τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Καλώς… Γιατί όχι, αν αυτό θα βοηθήσει τον τερματισμό της απαράδεκτης επιθετικής και παραβατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Όμως, ανεξάρτητα από την υποστήριξη ή όχι της Τουρκίας, η Ελλάδα θα καταφέρει με άνεση να κερδίσει τη θέση στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Δεν πρόκειται για ευχολόγιο, αλλά για μία πραγματικότητα.

  • Η Αθήνα έχει φίλους στη διεθνή κοινότητα και θα στηριχθεί επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο. Ο κ. Δένδιας, οι συνεργάτες του και οι Έλληνες διπλωμάτες σε όσες χώρες η Ελλάδα διατηρεί πρεσβείες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Τουρκία και την υποψηφιότητά της στον ΙΜΟ. Ανεξάρτητα από την υποστήριξη της Ελλάδας, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι τα πράγματα για την κατοχική δύναμη είναι δύσκολα.

Ο κ. Δένδιας είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και πολιτικός. Πιστεύει ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Τσαβούσογλου είναι εξαιρετική και θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επαναλαμβάνουμε: Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγματα και ο Ελληνας υπουργός να δικαιωθεί στην πρόβλεψη του.

Μετά τους σεισμούς, οι Τούρκοι φαίνεται να αντιλήφθηκαν ότι ο δρόμος της σύγκρουσης και των απειλών, είναι αδιέξοδος. Έρχεται μία φυσική καταστροφή, η οποία επαναφέρει στην …τάξη και τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως τον Ταγίπ Ερντογάν. Η φύση δεν αντιμετωπίζεται όταν “θυμώσει”. Χάθηκαν χιλιάδες Τούρκοι συνάνθρωποι μας. Μερικά εκατομμύρια πολίτες είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την Πατρίδα. Η κυβέρνηση του Ερντογάν τους έχει εγκαταλείψει…

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δεχθούμε το παραπάνω «αφήγημα», ότι δηλαδή οι Τούρκοι είδαν το …φως. Διότι πρόκειται για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ομιλούμε για τον Ερντογάν, ο οποίος μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη …δόξα τραβά! Θα ξανακάνει τα ίδια, όπως και στο παρελθόν, όταν αποφασίσει ότι η «Διπλωματία των Σεισμών» δεν τον εξυπηρετεί πια.

  • Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στον Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι το νέο καλό «πρόσωπο» που δείχνει εσχάτως στους ψηφοφόρους, δεν τον βοηθά. Διότι και οι ισλαμιστές ψηφοφόροι έχουν τα όρια τους. Δεν είναι εύκολο πια να καταλάβουν τον τρόπο της σκέψης του.
  • Πως θα δικαιολογήσει πως ενώ έβριζε την Ελλάδα και απειλούσε με πόλεμο, πήγε στο άλλο άκρο να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν τον …αναγνώριζε ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Βεβαίως, δεν σημαίνει τίποτα ότι ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Διότι είναι ένας εκλεγμένος Πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη σε δημοκρατικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν το αμφισβητεί κανείς. Η Ελλάδα ούτε Τουρκία είναι, ούτε Ρωσία, ούτε Ιράν. Είναι μία πολύ δημοκρατική χώρα.

Καλά κάνουν επενδύοντας στη «Διπλωματία» των Σεισμών, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους προειδοποιήσουμε να προσέχουν. Τους πιστεύουμε, χωρίς αμφιβολία. Κάτι θα γνωρίζουν περισσότερο από εμάς.

Όμως, ΔΕΝ πιστεύουμε τον Ερντογάν. Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους. Ιδιαίτερα τον Τούρκο ισλαμιστή πρόεδρο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς του. Και δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ότι δεν θα απειλήσει ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αντίθετα είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι επιμένουν πως δεκάδες νησιά στο Αιγαίο τους ανήκουν, όπως και η μισή Κύπρος. Και βεβαίως απαιτούν να τα πάρουν με ελληνικές υπογραφές: Του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα επαναλάβω ότι οι συνετοί άνθρωποι αγαπούμε την ειρήνη και ευχόμαστε να επικρατήσει στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ταραξίας είναι ο Ερντογάν. Ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Δένδιας, ούτε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι ο εισβολέας και ο καταχτητής. Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν ζητά ούτε σπιθαμή τουρκικής γης. Το ανάποδο συμβαίνει.

Μακάρι να διαψευστούμε. Μακάρι οι Τούρκοι ηγέτες να έχουν καταλάβει ότι ακολουθούν ένα αδιέξοδο δρόμο. Μακάρι να αποδεχθούν το ορθό και το δίκαιο: ότι τα ελληνικά νησιά ΔΕΝ τους ανήκουν. Και μακάρι να καθίσουν σοβαρά στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να αποδεχθούν μία πραγματική επανένωση της Κύπρου μας.

Είναι πολύ σημαντικό να ανθίσουν μέσα από τα ερείπια τα δέντρα της ειρήνης. Και να μην ακούσουμε ξανά τα τύμπανα του πολέμου, που τα ακούμε πάντα με ευθύνη της Τουρκίας… Η υπόθεση του Καστελόριζου είναι πρόσφατη. Ο Ερντογάν κρατούσε όμηρο τον Ελληνισμό, στο ελληνικότατο αυτό νησί, για ολόκληρο το καλοκαίρι. Θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας μονίμως καταστρέφει κάιε ελπίδα.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com/