21.3.23

Τουρκία: ''Φουντώνει'' η κούρσα των εκλογών και η ελληνοτουρκική προσέγγιση- Το «θετικό» momentum στις σχέσεις θα αναλάβουν Παναγιωτόπουλος & Φραγκογιάννης

 

Μετρούν αντίστροφα οι γείτονες... για τις πιο κρίσιμες εκλογές στο πρόσφατό παρελθόν τους

Οτούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου 2023. Έτσι, η γειτονική χώρα άρχισε να μετράει αντίστροφα για τις πιο κρίσιμες εκλογές στο πρόσφατο παρελθόν της.

Ο τουρκικός λαός θα ψηφίσει καθώς η Τουρκία επικεντρώνεται στην επούλωση των πληγών της καταστροφής του περασμένου μήνα. Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο μικρός χρόνος που απομένει μέχρι την ημέρα των εκλογών αντιπροσωπεύει την αρχική φάση ενός μαραθωνίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για πρόωρες εκλογές από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Πέρασαν τους τελευταίους 13 μήνες συζητώντας το «τραπέζι για έξι» και τον κοινό υποψήφιο πρόεδρό του.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι στην προεδρική κούρσα.

Το ερώτημα είναι ποιος υποψήφιος θα κερδίσει την απλή πλειοψηφία στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο. Οι υποψήφιοι για την προεδρία σκοπεύουν να διεξαγάγουν μια εκστρατεία χωρίς μουσική ή χρώματα, αλλά όλοι οι αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν ότι η εντός έδρας αντιπαράθεση θα είναι έντονη και γεμάτη ρητορικές μάχες και ανατροπές.

Ο «λιθοβολισμός» της Ακσενέρ

Έχοντας την Μεράλ Ακσενέρ, την πρόεδρο του «Καλού κόμματος», πίσω στο «τραπέζι» μετά τον «λιθοβολισμό» της, η αντιπολίτευση αισθάνεται σιγουριά. Αυξάνουν το διακύβευμα κυκλοφορώντας ορισμένες δημοσκοπήσεις που υποστηρίζουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται της κούρσας. 

Τώρα που η Λαϊκή Συμμαχία και η Εθνική Συμμαχία επέλεξαν τους προέδρους τους, όλα τα σχετικά κόμματα θα βγουν στο δρόμο σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. 

Ό,τι και να λένε οι δημοσκόποι, η προεδρική κούρσα δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο για καμία από τις δύο συμμαχίες.

Η Λαϊκή Συμμαχία θα ανταγωνιστεί τον Κιλιτσντάρογλου – τον οποίο ήθελαν να διεκδικήσουν. Ωστόσο, ο πρόεδρος του CHP ενίσχυσε την Αξενέρ, η οποία αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητά του, και την ανάγκασε να συμμετάσχει ξανά στο τραπέζι των έξι. Πράγματι, η Αξενέρ έχει τραυματιστεί τόσο σοβαρά που το κόμμα της μπορεί να χάσει περισσότερες ψήφους από οποιοδήποτε άλλο στις 14 Μαΐου. 

Ο τουρκικός λαός μπορεί να ακούει τις κουβέντες των εκπροσώπων του CHP και του HDP, αλλά αυτό που υποσχέθηκε ο Κιλιτσντάρογλου στο HDP, σε επίσημες και μυστικές διαπραγματεύσεις, να λάβει την υποστήριξή του θα συζητηθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών. 

Στο ίχνος της προεκλογικής εκστρατείας, η κύρια πρόκληση του Κιλιτσντάρογλου θα είναι να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, ο πρόεδρος του CHP αθέτησε επανειλημμένα τις υποσχέσεις του. Ας θυμηθούμε ότι αρχικά ήταν αντίθετος στον διορισμό αρχηγών κομμάτων – μόνο για να τρέξει ο ίδιος πετώντας την Αξενέρ εκτός κούρσας. Επέμεινε επίσης ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα. Εάν κερδίσει, ωστόσο, θα παραμείνει επικεφαλής του CHP μέχρι την υιοθέτηση του κοινοβουλευτικού συστήματος.

«Τουρκική Άνοιξη»

Η ένταση του επερχόμενου αγώνα υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η πολιτική στην Τουρκία. Είτε πρόκειται για αλλαγή του πολιτικού συστήματος είτε για ανοικοδόμηση της χώρας, όλοι γνωρίζουν ότι μόνο οι πολιτικοί θα καθορίσουν το μέλλον – ότι η κάλπη είναι το μόνο σημείο αναφοράς.

Λίγοι είναι οι σχολιαστές που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πραγματικότητα και προσπαθούν απεγνωσμένα να εκτονωθούν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα «γίνει μια άλλη Βόρεια Κορέα» εάν νικήσει η Λαϊκή Συμμαχία, ή που γιορτάζουν την άφιξη της «τουρκικής άνοιξης».

Η ελληνοτουρκική...προσέγγιση

Προκειμένου ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία να αφιερωθεί απερίσπαστος στην κούρσα που τον περιμένει και λαμβάνοντας και την θετική συγκυρία που υπάρχει στις ελληντουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς αποφασίστηκε μετά από περίπου 20 ημέρες διαβουλεύσεων, οι δύο χώρες να υποστηρίξουν η μία την άλλη σε διεθνείς οργανισμούς. Το «θετικό» momentum θα αναλάβουν να διατηρήσουν τις επόμενες ημέρες τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών Φραγκογιάννης που θα συζητήσει στην Άγκυρα το πρωί της Τετάρτης με τον νέο τούρκο ομόλογό του θέματα «χαμηλής πολιτικής» ήτοι εμπορικά και οικονομικά, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία, στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να συναντήσει τον Χουλουσί Ακάρ.

{Σχόλιο Juan:  Τimeo Danaos et dona ferentes ( φοβάμαι τους Δαναούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα) μα πιο πολύ φοβάμαι αυτούς που συζητούν με αυτούς, ως προς το ...αντίτιμο των "δώρων".}