17.3.23

Ανακοινώθηκε η πώληση 76 αμερικανικών AAVs στην Ελλάδα: Από τα ΑΒΑΚ του Β’ Παγκόσμιου στα AAV7 για τους Πεζοναύτες * 50 χρόνια για μια αλλαγή Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση στην Κυβέρνηση της Ελλάδας επιθετικών αμφίβιων οχημάτων (AAVs) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 268 εκατομμυρίων δολαρίων.

  • Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει εξήντα τρία (63) επιθετικά αμφίβια οχήματα, παραλλαγή προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα (9) αμφίβια οχήματα επίθεσης, παραλλαγή διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα (4) επιθετικά αμφίβια οχήματα, Παραλλαγή ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία (63) πολυβόλα 50 διαμετρημάτων (βαριά κάννη).

Περιλαμβάνονται επίσης εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης και άλλα όπλα. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 268 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

  • Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας μια αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Αυτή η ειδοποίηση για πιθανή πώληση απαιτείται από το νόμο. Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν.

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς

Από το φθινόπωρο που πέρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικό κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς είχε μεταβεί στις ΗΠΑ ωστε να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις σχετικά με πρόγραμμα προμήθειας μεταχειρισμένων Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων και να γίνει η επιλογή ανάμεσα στα εκατονταδες οχήματα.