17.3.23

Αναβιώνει αρχαίο σχέδιο για κρεμαστή γέφυρα 3.200 χλμ στο Στενό της Μεσσήνης * Θα ενώνει Σικελία με ηπειρωτική Ιταλία [videos]

 

Παρά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε σε διάφορες μελέτες και αξιολογήσεις όλα αυτά τα χρόνια, η γέφυρα δεν κατασκευάστηκε ποτέ – κυρίως επειδή θα βρισκόταν σε μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές της Μεσογείου. Screenshot via YouTube

Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι συμφώνησε να αναζωογονήσει ένα αρχαίο έργο για την κατασκευή κρεμαστής γέφυρας που θα συνδέει τη Σικελία με την ηπειρωτική Ιταλία — η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη μέση μιας εκ των μεγαλύτερων σεισμογενών ζωνών της Μεσογείου.

Η Ρώμη σκοπεύει να “ξαναρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη διαδικασία σχεδιασμού για τη γέφυρα πάνω από το Στενό της Μεσσήνης”, ανέφερε κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης .

  • Ο υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του έργου, την χαιρέτισε ως «ιστορική ημέρα» για την Ιταλία.

Η γέφυρα «έχει τη φιλοδοξία να γίνει η πιο σύγχρονη και βιώσιμη στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας το έργο «ένα πρότυπο για μια Ιταλία που πιστεύει στον εαυτό της».

Το διάταγμα εισάγει «επείγουσες διατάξεις για την κατασκευή της σταθερής σύνδεσης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

  • Στόχος του διατάγματος είναι να αναβιώσει γρήγορα τα σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας, η οποία θα συνδέει την πόλη Μεσσήνη της Σικελίας με την Καλαβρία, το άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Το Κοινοβούλιο έχει δύο μήνες για να μετατρέψει το διάταγμα σε νόμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα εκτελεστικό έργο θα εγκριθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και η κατασκευή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχέδια για την κατασκευή μιας γέφυρας στο στενό της Μεσσήνης πλάτους 3,7 χιλιομέτρων για τη σύνδεση του νησιού της Σικελίας με την υπόλοιπη Ιταλία συζητούνται εδώ και χιλιετίες, φτάνοντας μέχρι πολύ πίσω, στους Ρωμαίους, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς .

  • Αναβίωσαν από τον φασίστα ηγέτη του 20ου αιώνα Μπενίτο Μουσολίνι — και, μερικές δεκαετίες αργότερα, από τον τότε πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όμως, παρά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιο χρήμα που δαπανήθηκε σε διάφορες μελέτες και αξιολογήσεις όλα αυτά τα χρόνια, η γέφυρα δεν κατασκευάστηκε ποτέ – κυρίως επειδή θα βρισκόταν σε μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές της Μεσογείου.

Η γέφυρα απέχει ακόμη πολύ από την κατασκευή. Σε ένδειξη επιφυλακτικότητας, η κυβέρνηση της Μελόνι είπε ότι το έργο εγκρίθηκε μόνο υπό όρους, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες επεξεργάζονται, ανέφερε το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο ANSA .

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χιούμορ με τον Σαλβίνι όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες. Εάν υπάρχει ένα «ορθό και καλό έργο», η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει «την πρώτη φάση των μελετών σκοπιμότητας, επομένως το έργο θα απογειωθεί πραγματικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Επίτροπος Μεταφορών Adina  Vălean .

Οι αντιρρησίες

Επικριτές των νέων σχεδίων κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση για «σπατάλη πόρων», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Περιβαλλοντολόγοι απορρίπτουν τα σχέδια λόγω «εξαιρετικά υψηλού οικολογικού και οικονομικού κόστους».

  • Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν επίσης όνειρα για μια σύνδεση στο Στενό. Πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια ένωσαν πλωτήρες και βαρέλια για να σχηματίσουν μια γέφυρα – αλλά μια καταιγίδα κατέστρεψε τα σχέδιά τους.

Διάφορες ιταλικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες συζητούσαν το σχέδιο «Il Ponte sullo stretto».

Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 2000, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia είναι μέρος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, είχε υποστηρίξει την κατασκευή της γέφυρας. Τότε το σχέδιο ήταν η κατασκευή να ξεκινήσει το 2006 και να ολοκληρωθεί έως το 2012.

Ο Μπερλουσκόνι σήμερα έκανε λόγο για «σημαντική υπόσχεση για τους Ιταλούς», σύμφωνα με το Ansa. Ανέφερε ότι η γέφυρα θα τονώσει την οικονομία της νότιας Ιταλίας.

«Αυτή τη φορά δεν θα μας σταματήσουν», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Η γέφυρα θα είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο και πάνω από 1.000 μέτρα μακρύτερη από τη Γέφυρα Ακάσι-Καϊκιό στην Ιαπωνία, η οποία αυτή τη στιγμή κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο.

 

 

 

Με πληροφορίες από POLITICO/ dpa-ANSA

https://hellasjournal.com