1.2.23

Η INTRACOM DEFENSE πιστοποποιεί το drone LOTUS σε νατοϊκό επίπεδο-Νέα απάντηση στα τουρκικά drone από την ελληνική ιδιωτική βιομηχανία Το αόρατο drone θα στέλνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο των τουρκικών στόχων στα ελληνικά μαχητικά

ΗINTRACOM DEFENSE (IDE) φιλοξένησε την εναρκτήρια συνάντηση με την Ελληνική Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΕΑΑ), στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της εταιρείας ως Στρατιωτικού Οργανισμού Σχεδιασμού (MDOA) για αεροναυτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις στρατιωτικές ευρωπαϊκές απαιτήσεις αξιοπλοΐας ( EMAR Μέρος 21).

Ταυτόχρονα, η IDE ξεκινά την διαδικασία πιστοποίησης του Low Observable Unmanned Aircraft System «LOTUS», προκειμένου να αποκτήσει το Military Type Certificate (MTC), σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης NATO (STANAG 4671), στο πλαίσιο της υλοποίησης του το ομώνυμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η δομημένη και παραγωγική συνεργασία του κλάδου με τις αρχές του Υπουργείου Άμυνας ενισχύει αποφασιστικά την παρουσία της χώρας στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική υποδομή, παρέχοντας επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της και σημαντικά οφέλη στην οικονομία της".

Η κοινοπραξία του προγράμματος LOTUS συντονίζεται από την INTRACOM DEFENSE και αποτελείται από βιομηχανικές, επιστημονικές και στρατιωτικές οντότητες από την Ελλάδα (IDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και Αποθήκη Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Πολεμικής Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric και Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και τις Κάτω Χώρες (RHEA Group).

Μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας (HMoD) θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αντίστοιχες επιχειρησιακές απαιτήσεις και να επιτύχει αυτάρκεια σε drones εντός πέντε ετών.

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS - Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP – European Defense Industrial Development Program).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την  επιχορήγησης ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ με την κοινοπραξία του σχεδίου drone LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System), το οποίο θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό τακτικό UAV, ειδικά σχεδιασμένο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και την αναγνώριση απειλών.

Το πρόγραμμα LOTUS έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός χαμηλού παρατηρήσιμου τακτικού RPAS με την ικανότητα να παρέχει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, διαθέτοντας  σύγχρονη αυτοπροστασία.

Το  σχέδιο για ένα Tactical UAV έχει διάρκεια 45 μήνες. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, ένα μητρικό εναέριο όχημα TRPAS εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR, σχεδιασμένο με δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής αντοχής, με ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας έναντι των απειλών του εχθρού.

Το LOTUS θα διαθέτει συστήματα ενσωματωμένων δυνατοτήτων  επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρα για την ανίχνευση του στόχου, αναγνώρισης, ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Θα διαθέτει επίσης αξιόπιστες επικοινωνίες, εκτεταμένη υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης,ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και δυνατότητα επέκτασης για την υποστήριξη πρόσθετων αποστολών.Σε πρώτη φάση όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά διότι η επόμενη φάση, η οποία  θα έρθει ταχύτατα θα αφορά ένα ελληνικής κατασκευής UCAV με φονικές δυνατότητες στο πεδίο μάχης, ειδικά στο Αιγαίο.

https://www.pentapostagma.gr