1.2.23

Ουγγαρία: Προτείνει τον Ερντογάν για το Νόμπελ… Ειρήνης λόγω Ουκρανίας !!!

Πόσο πήγε το..."μαλλί";  (εν όψει και εκλογών)
Juan
  

 Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, τάχθηκε υπέρ της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των μεσολαβητικών προσπαθειών του στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, με τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας «ο Ερντογάν πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης διότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι οι μόνες επιτυχείς, έως τώρα.

Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών (της Τουρκίας Μεβλούτ) Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά. Ζητάμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες…

Σήμερα, δηλώνουμε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η μόνη επιτυχημένη εμπειρία διαμεσολάβησης για την Ουκρανία συνδέεται με το όνομά του».

Άλλωστε την Τρίτη (31/1) ο Σιγιάρτο υποδέχτηκε στη Βουδαπέστη τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στήριξε τη στάση της Άγκυρας στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Σιγιάρτο χαρακτήρισε τη στάση της Σουηδίας «ανόητη», μετά από ένα περαστικό στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου – γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η βεβήλωση ενός θρησκευτικού βιβλίου είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως έκανε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον για να δικαιολογήσει την άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, είναι «ανόητη», είπε.

«Αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε ο Σιγιάτρο. «Υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ και όταν το Κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και θα το επιλύσουμε γρήγορα», υποσχέθηκε.

Να σημειωθεί πως η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το «πράσινο φως».

https://www.topontiki.gr

_____________________

(Ανάρτηση Μιχάλη Τσολάκη)