Του Γιώργου Σιδέρη//HELLAS JOURNAL
Το Σμήνος Μετεκπαίδευσης στην 330 Μοίρα «Κεραυνός» ξεκίνησε να σηκώνει ένα μέρος από το βάρος της γενικής προσαρμογής του νέου ιπτάμενου που προορίζεται για τον τύπου του μαχητικού F-16.
Η σκέψη και η πρόταση φαίνεται ότι έγινε πράξη και τα F-16 Block 30, πέραν του ρόλου της αναχαίτισης, έρχονται πλέον ως δάσκαλοι για τα νέα «γεράκια» τα οποία θα περάσουν, μελλοντικά, σε νεότερους τύπους. Από το stick του «30αριού», στο μέλλον θα πετούν με F-16 Viper, με F-16 Block 50 M, των μαχητικών δηλαδή που αναβαθμίζονται σημαντικά και θα είναι διαλειτουργικά με τα Viper, τα Rafale αλλά και στο τέλος της δεκαετίας με τα F-35.
- Έτσι λοιπόν το «φυτώριο» των νέων ιπταμένων αποκτά άλλη βαρύτητα και βεβαίως γλυτώνουν σημαντικές ώρες πτήσης μαχητικά άλλων Μοιρών που είναι νεότερης τεχνολογίας.
PHOTO GALLERY
Στην 330 Μοίρα, οι απόφοιτοι της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος συναντούν πλέον για πρώτη φορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα η οποία συνδυάζεται με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση- κατάρτιση και τον αυστηρό επαγγελματισμό των μαχητών του Αιγαίου.
Από εκεί παίρνουν τα πρώτα ερεθίσματα και γνώσεις πάνω στο F-16, που θα τελειοποιήσουν όταν αλλάξουν Σμήνος Μετεκπαίδευσης, μετακινούμενοι στον τύπο για τον οποίο προορίζονταν εξ αρχής.
Άρα στην 330 Μοίρα και στους «γερόλυκους» των F-16 η προσαρμογή στον τύπο είναι καλύτερη, παρά οι νέοι να πέσουν στην δυσκολία και τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν τα Viper ή τα block 52 plus Advanced, κ.ο.κ.
Η «παλιοσειρά» αντέχει…
Όμως με αυτή την εξέλιξη ως χειροπιαστή απόδειξη αξιοποίησης του στόλου των block 30, φαίνεται πως η «παλιοσειρά» των F-16 σίγουρα δεν είναι για παλιοσίδερα, παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις πτέρυγές τους.
Σίγουρα αποτελούν τ’ αεροσκάφη, όπως και τα block 50 που παρά το γεγονός πως δεν λειτουργούν δικτυοκεντρικά, όπως π.χ. τα F-16 του Αράξου ή τα νέα Viper της 343 Μοίρας, σηκώνουν και θα σηκώσουν τα επόμενα χρόνια ένα βαρύ επιχειρησιακό φορτίο. Ιδίως όταν τα block 52 plus πολλαπλασιαστούν στο υπόστεγο της ΕΑΒ για την μετατροπή τους σε Viper.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα επόμενα χρόνια η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου θα χάσει ταυτόχρονα μέχρι και 25 F-16, λόγω της εν εξελίξει αναβάθμισης, με συνέπεια το αεροπορικό επιτελείο να επενδύει τόσο στα block 50, όσο και στα block 30…
Και για τα 38 F-16 block 50 το επίσημο αίτημα για την αναβάθμισή τους που επεξεργάζεται ήδη η αμερικανική γραφειοκρατία, δείχνει πως η αεροπορία δρομολογεί έναν διαλειτουργικό στόλο 121 αεροσκαφών.
«Όλα εξετάζονται…»
Με τα work horse F-16 Block 30 που καθημερινά πετούν για όλες τις αποστολές που έχει η αεροπορία τι γίνεται;
Στο παρελθόν είχαν βρεθεί ενδιαφερόμενοι ν’ αγοράσουν ένα μέρος των 32 «γερόλυκων» του τύπου. Στη συνέχεια η απαίτηση για συγκεκριμένη οροφή αεροσκαφών φρέναρε κάθε τέτοιο σχέδιο. Τώρα και σύμφωνα με δημοσίευμα του defence-point, ανάμεσα στ’ αντισταθμιστικά ωφελήματα για το F-35, φέρεται να υπάρχει πρόταση από την κατασκευάστρια εταιρεία, τα block 30 ν’ αναβαθμιστούν κι αυτά;
Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο που ρωτήθηκαν, ούτε διέψευσαν, ούτε επιβεβαίωσαν την είδηση, ή πιο σωστά εμμέσως δέχτηκαν πως όλα μελετώνται, σκέψεις υπάρχουν και στην παρούσα στιγμή οι άνθρωποι αυτοί αρκέστηκαν να πουν πως «όλα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή, όλα εξετάζονται, διότι έχουμε βάλει κάτω τα δεδομένα και αναζητούμε τις λύσεις με τα λεγόμενα SSI, δηλαδή τι θα δεχτούμε κι αν και τι όχι.»
Τα παραπάνω χωρούν πολλές ερμηνείες με κυρίαρχη εκείνη πως η κατασκευάστρια εταιρεία πιθανά προτείνει ν’ αναλάβει την μετατροπή πρωτότυπου F-16 Block 30 σ’ ένα Block 50 M, παρόμοιο δηλαδή με αυτά που θα προκύψουν μελλοντικά από την αναβάθμιση των μαχητικών που προέρχονται από την 341 & 347 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Άλλωστε και παλαιότερα των Block 30 έχουν αναβαθμιστεί έως και το επίπεδο Viper, με ότι σημαίνει βεβαίως αυτό για το κόστος, όπου στην παρούσα στιγμή τα δημοσιονομικά δεν φαίνεται να υπερκαλύπτουν κι ένα ακόμη εγχείρημα για την Πολεμική Αεροπορία. Αλλά μετά το πρωτότυπο, τι; F-16 Block 30 η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 32 και μάλιστα σε πλήρη διαθεσιμότητα σε σχέση με άλλες πολεμικές μοίρες. Προχωρά σε αναβάθμιση ή τ’ αφήνει στην τύχη τους κι όσο πάει;
- «Απάρτια» από το σύνολο των 83 F-16 Viper υπάρχουν ορισμένα σε αφθονία καθώς όσα αξιοποιηθούν θα είναι για τον στόλο των 38 F-16 Block 50. Άρα 45 ακόμη αναζητούν την θέση τους σε κάποιο από τα υφιστάμενα αεροσκάφη.
Να θυμίσουμε ότι τα απάρτια που έχουν αφαιρεθεί από τα F-16 Block 52 Advanced & Block 52 plus είναι στο σύνολό τους περίπου 90, που αγγίζουν τα 160 εκατομμύρια. Αν αξιοποιηθούν, όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, θα ήταν ευχής έργο διότι πρώτον αυτά τα σημαντικά και πληρωμένα αντικείμενα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, δεν θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων και δεύτερον ο διαλειτουργικός στόλος των F-16 δεν θα είναι 121 αεροσκάφη αλλά 153, στην περίπτωση που αναβαθμιστούν όλα.
Για τα F-16 Block 30 το ελληνικό κράτος ήδη έχει δαπανήσει στο παρελθόν δεκάδες εκατομμύρια για δυο δομικές αναβαθμίσεις και περίπου 40 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των κινητήρων F110 των συγκεκριμένων μαχητικών.
Η παρούσα στιγμή που δείχνει ημέρες αποφάσεων, συμπίπτει με την άτυπη προεκλογική περίοδο που αν όχι όλα, πολλά έχουν παγώσει.
Το βέβαιο είναι πως οι ιθύνοντες γνωρίζουν πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος που είχε αφεθεί για χρόνια στην τύχη της, δεν αρκείται στα 24 Rafale, το πρόγραμμα των Viper και στο τέλος της δεκαετίας τα F-35, ούτε σ’ ένα πρόγραμμα τριών φρεγατών κι αναβάθμιση υφισταμένων πλοίων. Η ενίσχυση αυτή σ’ ένα βραχυπρόθεσμο περιβάλλον ηρεμίας ελέω του Εγκέλαδου, πρέπει να είναι μια εκ των προτεραιοτήτων…