14.2.23

Για «νέα σελίδα» στα ελληνοτουρκικά μιλά ο Τσαβούσογλου μετά τον σεισμό

 Για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα χώρα και το κλίμα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών, μίλησε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή».

Αναφερόμενος στη χώρα μας, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα».

«Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας», σημείωσε.

«Παράθυρο» για ήρεμα νερά

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», η ανάγκη για προσήλωση στο εσωτερικό μετά την τραγωδία εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ρίξει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα προς το εξωτερικό.

Η στάση αυτή φάνηκε και κατά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα ερείπια της κατεστραμμένης Αντιόχειας.

Η άρδην αλλαγή ύφους και περιεχομένου από τον Μ. Τσαβούσογλου ήταν μεν αιτιολογημένη από την περίσταση, ωστόσο κάθε έμπειρος παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι για την Αγκυρα τώρα το σύνολο των προτεραιοτήτων είναι στενά οριοθετημένο στα σύνορα της Τουρκίας.

Ως προς τις εκλογές στην Τουρκία, «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα αυτή τη στιγμή», ανέφερε πηγή που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Ο σεισμός, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοποίησε σειρά από διαύλους, ενώ πριν από τις 6 Φεβρουαρίου οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, περιορισμένο στα πολύ βασικά. Μετά τον σεισμό άνοιξαν δίαυλοι σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (προεδρικό, πρωθυπουργικό, διπλωματικό, πολιτικής προστασίας) και, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν έτσι για το προσεχές διάστημα.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει μια διπλωματική αυτοσυγκράτηση, καθώς η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια βαθιά πληγωμένη χώρα, που μπορεί τους προσεχείς μήνες να βρεθεί σε κατάσταση μετάβασης προς μια εντελώς διαφορετική εποχή.

Δεν πάει Βρυξέλλες ο Ακάρ

Πάντως, ο Χουλουσί Ακάρ δεν θα μεταβεί, τελικά, σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου αναμενόταν -στο περιθώριο της συνόδου- να είχε και τετ-α-τετ με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, κάτι που τουρκική πλευρά γνωστοποίησε στην Αθήνα σήμερα το πρωί, λίγο πριν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα. 

https://www.kathimerini.gr/