27.2.23

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ρουμανικά τεθωρακισμένα μετακινήθηκαν στα σύνορα με την Μολδαβία-Στο παιχνίδι και οι Τούρκοι λόγω Γκαγκαούζων (Βίντεο)

 

Κάποιοι φαίνεται επιδιώκουν να βάλουν “φωτιά” στα Βαλκάνια μετά την Ουκρανία και στοχεύουν σε Μολδαβία

Βίντεο από ΜΜΕ δείχνει σήμερα, την μετακίνηση ρουμανικής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στα σύνορα με την Μολδαβία, αφού το Βουκουρέστι έχει αναλάβει την διαφύλαξη της άμυνας της χώρας αυτής.

"Εν συντομία η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας, οι Ρουμάνοι μετακινούν στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με έναν γείτονα την Μολδαβία”, αναφέρει η πηγή.

Προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες και αναμένουμε εξελίξεις, αφού Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν στοχοποιήσει Υπερδνειστερία και Μολδαβία.

Τι επιδιώκει η Ρωσία σε Υπερδνειστερία και Μολδαβία

Μετά τη Νότια Οσετία, την Κριμαία και την Ουκρανία, η Ρωσία πιθανόν να κινηθεί σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία.
Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη Μολδαβία είναι γνωστό από την στιγμή που κατέχει την Υπερδνειστερία, μια αμφισβητούμενη περιοχή στα ανατολικά της χώρας, με καθεστώς ανεξάρτητου κράτους.

Οι Ρώσοι διαθέτουν 1.500 πάνοπλους στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στην Υπερδνειστερία, χαρακτηρίζοντάς τους ως ειρηνευτική δύναμη.

Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης πέρυσι προσδιόρισε την Υπερδνειστερία ως μολδαβικό έδαφος κατεχόμενο από τη Ρωσία.

Η Ρωσία πιθανόν να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία για να εισέλθει στην Μολδαβία, αναφέρουν πολλοί δυτικοί αναλυτές.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο μοναδικές χώρες ( εκτός Ρωσίας) που έχουν αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία είναι η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, διεκδικώντας ζητήματα συντήρησης και πληρωμής. Οι αρχές της Μολδαβίας διαμαρτύρονται επίσης για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στις 22 Απριλίου 2022, ο Ρώσος στρατηγός Rustam Minnekayev απείλησε ότι ο ρωσικός έλεγχος στη νότια Ουκρανία θα άνοιγε έναν διάδρομο προς την Υπερδνειστερία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία απειλεί τώρα τόσο την Ουκρανία όσο και την Μολδαβία.

Η Τουρκία βλέπει αναμπουμπούλα και ετοιμάζεται και αυτή

Είναι πασίγνωστο ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στενά για τη Μολδαβία επειδή υπάρχει μια τουρκόφωνη αυτόνομη περιοχή εντός της χώρας.

Πρόκειται για την Γκαγκαουζία, η οποία ιστορικά αφορά τουκόφωνη φυλή από την Κεντρική Ασία.
Οι Βυζαντινοί ανέφεραν ότι οι φυλές Ογκούζ, από τον 11ο αιώνα και μετά, εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Προσηλυτίστηκαν στην Ορθοδοξία ενώ οι Γκαγκαούζοι, μαζί με τους Εβραίους Καραϊτες που ζουν κυρίως στην Λιθουανία, είναι οι μόνοι μη μουσουλμανικοί λαοί που μιλούν τουρκικά.

Ως αποτέλεσμα της παρουσίας των Γκαγκαούζων, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν μια άλλη κρίση, αλλά εκτιμάται οι άριστες σχέσεις Ερντογάν και Πούτιν  θα αποσοβήσουν τα χειρότερα, σε κάθε πολεμικό σενάριο στην περιοχή. Η ουσία όμως είναι ότι πιο δίπλα έχουμε την Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο ,δύο περιοχές που αποτελούν εστία πολλών προβλημάτων που είναι πιθανόν στο μέλλον να δώσουν μια πολύ μεγάλη ένταση στην περιοχή.

https://www.pentapostagma.gr