27.2.23

«Δρόμος χωρίς επιστροφή»: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Πολάκη, καθαιρέθηκε και από Τομεάρχης Διαφάνειας

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη καθώς η χθεσινή καθαίρεσή του από Τομεάρχης Διαφάνειας και η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος προμηνύει, καθώς φαίνεται, τη διαγραφή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορμή για την εσωκομματική θύελλα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στάθηκε η ανάρτηση του πρώην υπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έκανε λόγο για «βαθύ κράτος», στοχοποιώντας με πρωτοφανή τρόπο δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικά στελέχη και επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών.

Τοποθετούμενος αναφορικά με το ενδεχόμενο διακυβέρνησης για «δεύτερη φορά» από την Αριστερά, ο κ. Πολάκης ανέφερε στην ανάρτησή του πως «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!», εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων.

Τόσο το περιεχόμενο της ανάρτησης, όσο και η χρονική συγκυρία που αυτή έλαβε χώρα επιτάχυναν τις εξελίξεις καθώς η συγκεκριμένη ανάρτηση ήρθε ακριβώς μια εβδομάδα μετά το «αντάρτικό» του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά, στο οποίο απαιτούσε να ενταχθεί ο επιστήθιος φίλος του, Μιχάλης Χαιρετάκης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η ανάρτηση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, το ποτήρι από τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού «ξεχείλισε» για την Κουμουνδούρου.

Πηγές του κόμματος διευκρίνιζαν πως ο Βουλευτής Χανίων «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» με τη στάση του, προκαλώντας την έξοδό του από τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας» μετέδιδαν χθες το μεσημέρι οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας πως «όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης».

Από την πλευρά τους κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ήδη από χθες πως «αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή», καθώς η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη «δεν είναι με κανέναν τρόπο πολιτικά και ηθικά υπερασπίσιμη», όπως σχολίαζαν κι ενώ από νωρίς επικρατούσε έντονος προβληματισμός και αμηχανία στις τάξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι αντιδράσεις Πολάκη

Από πλευράς του, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντέδρασε στις κινήσεις της Κουμουνδούρου αρχικά… σιβυλλικά, αναφέροντας σε νέα ανάρτησή του από τα Σφακιά πως βρισκόταν «σε τόπους με απεριόριστους ορίζοντες, καθαρο αέρα και λεβεντες ανθρώπους (χωριο της μάνας μου)».

«Θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14», πρόσθεσε ο ίδιος. Στη συνέχεια, ωστόσο, επανήλθε με νέα ανάρτησή του, περιγράφοντας πως «θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεια και στην Κεντρική Επιτροπή». «Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο ….», όπως δήλωσε.

Και κατέληξε: «Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο !».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας φέρεται να «έχει λάβει τις αποφάσεις του» αναφορικά με τη στάση του απέναντι στον Παύλο Πολάκη. Αυτό έγινε σαφές τόσο με την απόφαση το κόμμα να του δείξει την πόρτα της εξόδου από τα ψηφοδέλτια, όσο και με την παραπομπή του αργά χθες το βράδυ στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αποτελεί κοινό μυστικό εξάλλου ότι η επικοινωνία του Κρητικού πολιτικού με την Κουμουνδούρου είχε ατονήσει μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής για την υπόθεση του ψηφοδελτίου της Κρήτης, αν και αρκετά στελέχη ανέμεναν από το Βουλευτή Χανίων να μεταβάλει τη δημόσια στάση του ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Από νωρίς χθες το απόγευμα, άλλωστε, η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε ότι θα συνεδριάσει αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος κι ενώ τα κορυφαία στελέχη επικοινωνούσαν όλο το απόγευμα χθες, προκειμένου να συντονίσουν στο εξής τις ενέργειές τους.

Ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του κόμματος, ο κ. Πολάκης παραπέμφθηκε χθες το βράδυ με απόφαση του κ. Τσίπρα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ως αρμόδια να αποφανθεί για το κομματικό του μέλλον, ενώ καθαιρέθηκε από Τομεάρχης Διαφάνειας, τον οποίο αντικαθιστά στο εξής ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σκληρή ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό.

Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη.

Παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες.

Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων.

Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά.

Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται.

Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως.

Με πληροφορίες από Protothema.gr


https://hellasjournal.com