9.1.23

Η ΕxxonMobil επισπεύδει τις γεωτρήσεις στην Κρήτη και διαβεβαιώνει την Αθήνα: Δεν μας νοιάζουν οι τουρκικές προκλήσεις


 Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται στην θαλάσσια περιοχή νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η αμερικανική εταιρία έχει επισπεύσει προς τούτο τα αρχικώς πιεστικά χρονοδιαγράμματα ώστε κατά τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα η πρώτη φάση των ερευνών να έχει ολοκληρωθεί.

Τι θα ακολουθήσει; Μία εξάμηνη περίοδος αξιολόγησης των δεδομένων και σεισμικών ευρημάτων έτσι ώστε το 2024 η εταιρία να είναι σε θέση να λάβει την επενδυτική απόφαση και να προχωρήσει σε γεώτρηση.

Ο στόχος είναι το πρώτο γεωτρύπανο να καταβυθιστεί το 2025, δηλαδή ένα έτος νωρίτερα από το αρχικώς προβλεπόμενο έτος.

Σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα: Ο αμερικανικός κολοσσός παρέσχε (και) πρόσφατα διαβεβαιώσεις προς την ελληνική πλευρά ότι οι τουρκικές απειλές και η ρητορική της έντασης επ’ ουδενί επηρεάζουν τον σχεδιασμό της.

Και όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η «αδιαφορία» του αμερικανικού κολοσσού για τους τουρκικούς λεονταρισμούς σημαίνει ότι το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον για την ασφάλεια του εγχειρήματος είανι διασφαλισμένο.

Διαβεβαιώσεις όμως έδωσε και η Αθήνα προς τη εταιρία, ότι η χώρα μας στηρίζει το ερευνητικό της πρόγραμμα.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το ενδεχόμενο ότι η «εμπλοκή» αμερικανικών επιχειρήσεων μπορεί να ενισχυθεί δεδομένου ότι η Chevron αγόρασε και ήδη βρίσκεται σε φάση εξέτασης των σεισμικών δεδομένων για την περιοχή του Ιουνίου, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εντύπου εκδόσεως της Καθημερινής της Κυριακής.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες βεβαίως και ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ιταμώς δήλωσε ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος από την Αττάλεια, «όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας».

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, πήρε τη «σκυτάλη» των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για «παραβίαση συνόρων» καθώς και για αθέτηση όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με Έλληνες αξιωματούχους.

«Τον περασμένο μήνα είχα συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό μου στις Βρυξέλλες, και ο Γερμανός ομόλογός μου ήταν σε αυτή τη συνάντηση. Προτιμούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις εντάσεις και συγκρούσεις προχωρώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε εκεί και να επίλυση των ζητημάτων και μείωση των εντάσεων μέσω ειρήνης και διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, παραβίαση συνόρων ή παρενόχληση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν διστάζει να απαντήσει σε αυτές», δήλωσε ο Καλίν.

Απάντηση διπλωματικών πηγών

Σχολιάζοντας εν γένει τις χθεσινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα «προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω της αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», καταλήγουν.

https://hellasjournal.com