8.1.23

Σκηνές χάους στη Βραζιλία: Εισβολή οπαδών του Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτίρια

 Υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου ζητούν παρέμβαση του στρατού• Έχουν μπει στο Κογκρέσο, σε σημεία του προεδρικού μεγάρου και άλλα κυβερνητικά κτίρια • Σκηνές χάους στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας • Ξυπνούν μνήμες της εισβολής των τραμπικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ • Συνεχής ενημέρωση.

Σκηνές που θυμίζουν την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο καταγράφονται στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου εκατοντάδες οπαδοί του ακροδεξιού Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας παρέμβαση του στρατού και ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, Λούλα ντα Σίλβα.

Η ζώνη κοντά στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών της πρωτεύουσας Μπραζίλια –όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο– είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, όμως οι εξτρεμιστές οπαδοί του πρώην προέδρου κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτίρια. 

Στο Κογκρέσο της χώρας, ανέβηκαν στην οροφή του κτιρίου διαμαρτυρόμενοι για την ιστορική εκλογή του αριστερού προέδρου, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές μέσα στα κτίρια, όπως καταγράφεται σε φωτογραφίες και βίντεο. Σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι. 

Έκτακτες συσκέψεις και αναζήτηση ευθυνών

Να σημειωθεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος ορκίστηκε την Πρωτοχρονιά, δεν είναι στην πρωτεύουσα, αλλά βρίσκεται στο Σάο Πάολο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για την προστασία του προέδρου. O Λούλα πραγματοποίησε έκτακτες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους για τις ενέργειες αυτές που η νέα κυβέρνηση τις χαρακτηρίζει απόπειρες πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος είχε συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον υπουργό Άμυνας, Χοσέ Μοντέιρο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο και τον υπουργό υπεύθυνο για συνταγματικά θέματα, Αλεχάντρε Παντίγια. 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χούλιο Σέζαρ Αρρούδα, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση του στρατού να παρέμβει για τις χαοτικές σκηνές.

Αξιωματικοί του στρατού ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι στην δικαιοδοσία της Ομοσπονδιακής Στρατιωτικής Αστυνομίας. 

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε. Χθες, Σάββατο, εξάλλου, είχε δώσει εντολή στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της χώρας να είναι σε επιφυλακή. 

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές. 

Θέλουν πραξικόπημα με τον Μπολσονάρο στις… ΗΠΑ

Ο Μπολσονάρο, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και σήμερα βρίσκεται στη Φλόριντα.

Πολλοί εξτρεμιστές οπαδοί του Μπολσονάρο έχουν πραγματοποιήσει οργισμένες διαμαρτυρίες από τις 30 Οκτωβρίου, την ημέρα της ιστορικής νίκης του αριστερού Λούλα, μπλοκάροντας δρόμους, ενώ μια ομάδα ακραίων είχε κατασκηνώσει έξω από το αρχηγείο του στρατού, ζητώντας, ουσιαστικά, πραξικόπημα..

 


►Εικόνες... καρμπόν με το 2021

Τα όσα ακραία εξελίσσονται στην Μπραζίλια, όπως καταγράφονται σε φωτογραφίες και βίντεο, αποτελούν σχεδόν καρμπόν στιγμές από τα θλιβερά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, όταν εξαγριωμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, με την ιστορία να καταγράφει και πέντε νεκρούς.

Τα πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο.

https://www.efsyn.gr/

Ανάρτηση από Μιχάλη Τσολάκη