13.1.23

Ποιο θα είναι το δώρο του Άντονι Μπλίνκεν στον Μεβλούτ: Λόγια “αγάπης”; Ή θα στείλει το τουρκικό αίτημα για τα F-16 στον θυμωμένο Μενέντεζ; (video)

Secretary of State Antony J. Blinken hosts a press availability at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on January 11, 2023. State Department photo by Freddie Everett
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, θα υποδεχθεί στον έβδομο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Τούρκο ομόλογό του, τον γνωστό ισλαμιστή Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πολύς Μεβλούτ έρχεται στην Ουάσιγκτον με μία μεγάλη λίστα με παράπονα, που ξεκινούν από το θέμα των F-16, την άρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προσκαλέσει -μέχρι της στιγμής- τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών του YPG, που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και πολλά άλλα.

Στα πολλά άλλα είναι και η διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία και η εξυπηρέτηση του Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μπλοκάροντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Πόσα από αυτά θα επιτύχει ο ισλαμιστής Τούρκος υπουργός είναι άγνωστο. Εξαρτάται βασικά από το κατά πόσο οι Αμερικανοί θέλουν να ξαναδούν τον Ερντογάν πρόεδρο της Τουρκίας ή εάν είναι ορθές οι πληροφορίες ότι «παίζουν» με την αντιπολίτευση, πιέζοντας για να καταλήξουν στην καλύτερη επιλογή.
  • Φαίνεται ότι προτιμούν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης,

Εάν δούμε τον Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, θα είναι μία απόδειξη ότι ο κ. Μπάιντεν τον αφαίρεσε από τη «μαύρη λίστα» των αυταρχικών ηγετών. Και μάλιστα πριν από τις τουρκικές εκλογές.

Εάν τον προσκαλέσει, θα βάλει ταφόπλακα στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τον ανατρέψουν με δημοκρατικό τρόπο. Για κάτι τέτοιο ομιλούσε προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ακόμα ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Σε ότι αφορά τους Κούρδους της Συρίας, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική, διότι χωρίς τους άνδρες και τις γυναίκες της οργάνωσης YPG, ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών θα χαθεί για τους Αμερικανούς. Και αν χαθεί στη Συρία, στη συνέχεια το πρόβλημα θα επεκταθεί και στο Ιράκ.

Η ερμαφρόδιτη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Κούρδους στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal δεν σημαίνει αλλαγή της αμερικανικής θέσης. Η Τουρκία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να τερματίσει κάθε σχέση με τα μέλη της YPG.

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον εικάζουν πως το «δώρο» που θα μπορούσε να πάρει μαζί του ο Τσαβούσογλου, επιστρέφοντας στην Άγκυρα, είναι η απαιτούμενη ενημέρωση του Κογκρέσου για την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθήσει το αίτημα της Τουρκίας, για τα F-16, στη Βουλή και στη Γερουσία.

Ένας εκ των αποδεκτών αυτού του αιτήματος, που έχει δικαίωμα βέτο, είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Αναμένει πως και πως αυτή την ενημέρωση της πρόθεσης της κυβέρνησης του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Άλλωστε, ο ίδιος είχε ανακοινώσει δημόσια, τον περασμένο Ιούνιο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι υποστηρίζει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

  • Και την υποστηρίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη ο κ. Μπάιντεν ότι τα F-16 αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εναντίον της Αρμενίας μέσω του Αζερμπαϊτζάν και βεβαίως εναντίον των συμμάχων τξς Αμερικής, των Κούρδων της Συρίας.

Η έλευση του Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον μπορεί να είναι επεισοδιακή. Χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του για την επερχόμενη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον ομόλογό του της Συρίας και την απόφαση για ομαλοποίηση των σχέσεων της Άγκυρας και του Δαμασκού.

«Έχουμε καταστήσει σαφές», είπε ερωτώμενος για την Τουρκία, «ότι δεν θα ομαλοποιήσουμε και δεν υποστηρίζουμε άλλες χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το καθεστώς του Άσαντ».

Πρόσθεσε:

«Το έχουμε πει επανειλημμένα γιατί δεν έχουμε δει ότι αυτό το καθεστώς στη Δαμασκό έχει κάνει κάτι που θα άξιζε την εξομάλυνση ή τη βελτίωση των σχέσεων. Και κάνουμε αυτή τη δήλωση μετά από 12 χρόνια ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου στον οποίο ο συριακός λαός έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτού σε πολλές περιπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν υποστεί το τίμημα αυτού του πολέμου εξαιτίας των ίδιων των ενεργειών του καθεστώτος του Άσαντ».

Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τη Μόσχα για να παρουσιάσουν μαζί το «νέο πρόσωπο» της Συρίας στον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα το καταπιούν και θα το χωνέψουν; Είναι ένα καλό ερώτημα.

Αν κάνουμε μία υπόθεση, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο μεγάλος καυγάς θα γίνει για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Νέντ Πράις δήλωσε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι:

Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη «είναι το συντομότερο δυνατό»…

Και όταν ο δημοσιογράφος υπονοεί «το συντομότερο δυνατό» ως τις ημέρες μετά τις τουρκικές εκλογές, ο εκπρόσωπος τον γειώνει:

Επομένως, του απαντά, το συντομότερο δυνατό είναι, στην πραγματικότητα, ρεαλιστικό. Δηλαδή είναι οι επόμενες ημέρες…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.