4.1.23

Διπλοβάρδιες αλλά και σκληρές απαντήσεις από τα ελληνικά φτερά στους ταραξίες: Σε μακρά ετοιμότητα μέχρι τουλάχιστον τις τριπλές κάλπες

Ιπτάμενοι και μηχανικοι της πολεμικής αεροπορίας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς είχαν αντιληφθεί πως η αυξημένη επιφυλακή θα τους κρατήσει περισσότερο στις μοίρες παρά στα σπίτια τους. Πηγή: Πολεμική αεροπορία
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Με κατευθύνσεις που παραπέμπουν σε απευθείας εναέρια «μαρκαρίσματα» και ένα κυνήγι που δεν αφήνει περιθώρια στο «θήραμα» παρά την εγκατάλειψη των έκνομων πράξεων, κινούνται τα γεγονότα όλο το τελευταίο διάστημα στον ουρανό του Αιγαίου.

Η επανεμφάνιση των τουρκικών F-16 από Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρείτο βέβαιο ότι θα συμβεί, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν το πρόγραμμα πώλησης και αναβάθμισης των τουρκικών αεροσκαφών, είτε η γείτων παρέμενε -όπως τώρα- στον «πάγο».

Και αυτό διότι η Άγκυρα ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο την ατζέντα του αναθεωρητικού της σχεδιασμού, ο οποίος ξεκινά από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, περνά μέχρι την Θράκη και βεβαίως επιχειρεί να μειώσει με πολλούς τρόπους την κυριαρχία της Ελλάδας, γεγονός που ούτε γίνεται ανεκτό, ούτε μπορεί να δεχτεί η ελληνική πολιτεία.

Αυτός είναι κι ένας εκ των βασικότερων λόγων που όσοι καλούνται καθημερινά να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν σαφείς εντολές που παραπέμπουν σε δυο λέξεις «καμία ανοχή».

Σε μακρά ετοιμότητα

Και όπως γίνεται γνωστό μέσω στρατιωτικών κύκλων, το αεροπορικό Επιτελείο προετοιμάζει ήδη τα «γεράκια», είτε αυτά του εδάφους που δίνουν ζωή στα μαχητικά, είτε όσα πετούν και κυνηγούν τους εναέριους παραβάτες, για ένα μακρόπνοο readiness τουλάχιστον μέχρι τις «τριπλές» κάλπες (σ.σ. εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα- Κύπρο- Τουρκία), αν και οι αναλύσεις δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν θα ρίξει τους τόνους και μετά την εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Όμως και από τώρα που οι γείτονές μας θέλουν να δείχνουν παλμό και νευρικότητα, και να «γράφουν» αριθμούς υπερπτήσεων, παραβιάσεων, οπλισμένων αεροσκαφών, αερομαχιών, ο σχεδιασμός στα readiness φαίνεται πως αλλάζει σημαντικά, τόσο στις Σμηναρχίες Μάχης, όσο και στις μητρικές βάσεις και τις πολεμικές μοίρες.

Στις μονάδες την περίοδο των εορτών

Μάλιστα το διάστημα των εορτών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς (προφανώς και των Θεοφανίων), μηχανικοί και αεροπόροι μάλλον έχουν περάσει περισσότερες ώρες εντός των μονάδων τους είτε βρίσκονται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, είτε στις Σμηναρχίες μάχης των φυσικών «αεροπλανοφόρων» της Ελλάδας ώστε νa αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση των εναέριων προκλήσεων. Κυρίως στα νησιά η δυναμική φαίνεται ολοένα και περισσότερο εντονότερη ιδίως από την στιγμή που οι προκλητικοί γείτονές μας προσπαθούν να εισβάλουν μαζικά από διαφορετικά σημεία.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 22 Δεκεμβρίου έως και σήμερα 3 Ιανουαρίου, χονδρικά μέσα σε διάστημα ενός 10ημέρου, ήδη κατεγράφησαν 350 παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο και 21 αερομαχίες.

Lock on και προκλήσεις

  • Σε ό,τι αφορά τα «lock on» -για τα οποία συνήθως διαμαρτύρονται σε πολιτικό επίπεδο οι Τούρκοι-, αυτά μαρτυρούν και κάτι ακόμη που συζητούν οι ίδιοι στρατιωτικοί κύκλοι: ότι οι πιλότοι της τουρκικής αεροπορίας (TuAF) ανεξαρτήτως της εξέλιξης μιας εμπλοκής και με σύνηθες αποτέλεσμα γι’ αυτούς, προσπαθούν να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οι προκλήσεις αυτές συνδυάζονται άψογα με τα όσα ειπώθηκαν από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και το alter ego της αναθεωρητικής διπλωματίας, τον Χουλουσί Ακάρ. Και οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ευθέως απειλήσει την Αθήνα με πόλεμο ή θερμό επεισόδιο, ενώ οι δηλώσεις τους έχουν σαφή στόχο και δεν αφορούν μόνο την πιθανή- και σαφώς νόμιμη κίνηση- επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, δυτικά και νότια της Κρήτης.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες ίσως είναι λίγο διαφορετικές από την στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Άντονι Μπλίνκεν. Ως συνήθως το «προσωπείο» του καλού γείτονα συνοδεύει αυτού του είδους τις επίσημες επισκέψεις…

https://hellasjournal.com/