4.1.23

Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν: Του λένε “ναι” για τα F-16 και ο Μενέντεζ τον “γειώνει”… Απαγόρευση επίθεσης στους Κούρδους, τελεία… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο ισλαμιστής Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου, μεταφέροντας μία βαλίτσα με αιτήματα, αλλά και παράπονα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε επίμονα την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία στο τέλος του 2022, διότι -όπως του τόνισε- επιθυμεί να ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα που μολύνουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Όπως ανέφερα είναι πολλά τα αιτήματα και τα τουρκικά παράπονα, αλλά το βασικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται:

  • Στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 και
  • Στην απαίτηση της Άγκυρας να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία των Αμερικανών με τους αντάρτες του YPG, τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι εξασφάλισαν μεγάλες νίκες για τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η απόκτηση των F-16 είναι μία πολύ χλωμή εξέλιξη διότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, τόνισε σε όλους τους τόνους, ότι θα σταματήσει αυτήν την αγορά. Παρέθεσε και τους λόγους, που στην πραγματικότητα είναι οι όροι του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αν είχε κουκούτσι μυαλό ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης, θα είχε ήδη διευθετήσει το θέμα και το πρόβλημα των F-16 θα είχε επιλυθεί. Είναι τόσο δύσκολο να δεχθεί δημόσια -άντε και σε καθεστώς απορρήτου- ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά εναντίον συμμάχων; Αλλά η άρνηση του να το πράξει, δείχνει και τις προθέσεις του.

Σίγουρα ο Τσαβούσογλου θα λάβει την υπόσχεση του κ. Μπλίνκεν ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι υποστηρικτική στο τουρκικό αίτημα, όπως άλλωστε δήλωσε δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος στη Μαδρίτη, στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αλλά πόσο πραγματική είναι αυτή η υποστήριξη; Έχουν περάσει 16 σχεδόν μήνες από την αποστολή του τουρκικού αιτήματος για τα F-16 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προχωρήσει αυτό το αίτημα. Τέσταρε τα νερά στο Κογκρέσο και τα …βρήκε ψυχρά!

Δεν είναι μόνο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ που εναντιώνεται στην πώληση των F-16. Είναι πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι ότι ο φιλέλληνας γερουσιαστής έχει τη δυνατότητα του βέτο, και ας λένε ότι θέλουν οι μεγαλο-αναλυτές στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Έχει πει δεκάδες φορές, με δημόσιες δηλώσεις του, ότι θα σταματήσει αυτή την αγορά. Άλλωστε, ο κ. Μενέντεζ υλοποιεί τις υποσχέσεις του.

Το θέμα για το οποίο σίγουρα θα συγκρουστούν, είναι οι Κούρδοι της Συρίας, οι πλέον πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών στον κόσμο. Είναι πιο πιστοί και από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι εδώ και λίγο καιρό έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ και διατηρούν στενή σχέση και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ακριβώς κάνει και ο Ερντογάν.

Στη σχετική συζήτηση, χθες, με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε αυτή την ανεξαρτητοποίηση, την οποία, στην ουσία, την αποδέχθηκε!!!

Την ίδια στιγμή, ο Νεντ Πράις, δεν κατέλαβε καμία προσπάθεια να κρύψει τον αμερικανικό θυμό για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία. Ο Λευκός Οίκος στο πιο υψηλό επίπεδο έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους του, ενώ επιδίωξε και συνεννόηση με το Εβραϊκό Κράτος για να αντιμετωπιστεί η ιρανική διείσδυση στη Συρία και τον Λίβανο.

Ο κ. Νέντ Πράις τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν υποστηρίζουν χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ».

Προχώρησε και ζήτησε τα εξής ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Παροτρύνουμε τα κράτη να εξετάσουν προσεκτικά το φρικτό ιστορικό του καθεστώτος Άσαντ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία των τελευταίων δώδεκα ετών, καθώς συνεχίζει να διαπράττει ωμότητες σε βάρος του συριακού λαού και να του αρνείται την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές».

Πρέπει να τονιστεί, διότι έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι οι Αμερικανοί θα επαναλάβουν για πολλοστή φορά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι τους και θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση, η οποία ενώ έχει ανακοινωθεί πολλές φορές, μέχρι τώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έδωσε σημασία στις αμερικανικές απειλές σε ότι αφορά τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη βόρεια Συρία, αν και μπορεί να κερδίζει χρόνο για να μην φανεί -λόγω των τουρκικών εκλογών- ότι υποκύπτει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.