4.1.23

Αγωγή για $500 εκατ. στον νεκρό Τζεφιρέλι κάνουν 55 χρόνια μετά οι πρωταγωνιστές του «Romeo and Juliet»: Μας έβγαλε γυμνούς στα 16, ήταν σεξουαλική κακοποίηση [video]


 Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Romeo and Juliet» του 1968 κατέθεσαν αγωγή στην κομητεία του Λος Άντζελες κατηγορώντας την Paramount Pictures ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά, κινηματογραφώντας τα γυμνά τους σώματα εν αγνοία τους όταν ήταν παιδιά.

Ο Λέοναρντ Γουάτινγκ (Leonard Whiting), ο οποίος υποδύθηκε τον Ρωμαίο όταν ήταν 16 ετών, και η Ολίβια Χάσεϊ (Olivia Hussey), η οποία υποδύθηκε την Ιουλιέτα όταν ήταν 15 ετών, μηνύουν τον γίγαντα των στούντιο για σεξουαλική παρενόχληση, αμέλεια, σκόπιμη αδικοπραξία, απάτη, οικειοποίηση ονόματος και ομοιότητας, σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας, αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών./

Η αγωγή, που υποβλήθηκε την Παρασκευή, δεν έχει ακόμη κατατεθεί επίσημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, η μεταφορά του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1968 περιλαμβάνει μια αμφιλεγόμενη σκηνή στην κρεβατοκάμαρα, στην οποία φαίνονται τα γυμνά οπίσθια του Γουάιτινγκ και τα γυμνά στήθη της Χάσεϊ.

  • Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εξέτασαν οι Times, οι εραστές της οθόνης ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν να γυρίσουν τη σκηνή γυμνοί, αφού ο Ζεφιρέλι αρχικά τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γυριστεί ή θα εκτεθεί γυμνό και ότι θα φορούσαν σαρκώδη εσώρουχα κατά τη διάρκεια της σκηνής της κρεβατοκάμαρας/του έρωτα.

Οι Whiting και Hussey ισχυρίζονται ότι, το πρωί των γυρισμάτων της κρεβατοκάμαρας, ο Zeffirelli τους είπε ότι “πρέπει να παίξουν γυμνοί, αλλιώς η ταινία θα αποτύχει” – προσθέτοντας ότι “επενδύθηκαν εκατομμύρια” στο έργο και ότι “δεν θα ξαναδουλέψουν σε κανένα επάγγελμα, πόσο μάλλον στο Χόλιγουντ” αν δεν συμμορφωθούν.

Τα παιδιά-ηθοποιοί φέρονται να είχαν καλυφθεί με μακιγιάζ γυμνού σώματος και “πίστευαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παίξουν γυμνά όπως απαιτούσαν”.

Στιγμιότυπο με τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Romeo & Juliet» του 1968. Photo screenshot via youtube

Η καταγγελία σημειώνει επίσης ότι ο Zeffirelli, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 96 ετών το 2019, φέρεται να έδειξε στους Whiting και Hussey “πού θα στήνονταν οι κάμερες, ώστε να μην κινηματογραφηθεί ή φωτογραφηθεί κανένα γυμνό για χρήση στο Romeo & Juliet ή οπουδήποτε αλλού”.

  • Οι συμπρωταγωνιστές υποστηρίζουν ότι το στούντιο είτε γνώριζε είτε “έπρεπε να γνωρίζει” ότι οι εικόνες των γυμνών τους σωμάτων “αποκτήθηκαν κρυφά και παράνομα … για να χρησιμοποιηθούν αργότερα από την Paramount και άλλους”.

Ως αποτέλεσμα των υποτιθέμενων παραβάσεων του Zeffirelli και της Paramount, οι Whiting και Hussey λένε ότι έχουν υποστεί σωματικό πόνο, σοβαρή ψυχική οδύνη και συναισθηματική οδύνη, καθώς και “απώλεια” εισοδημάτων, εργασιακών παροχών και ευκαιριών απασχόλησης σε όλη τους τη ζωή.

Ζητούν γενικές, αποζημιωτικές και τιμωρητικές οικονομικές και μη οικονομικές αποζημιώσεις που “πιστεύεται ότι ξεπερνούν” τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

“Η συνειδητή και επαναλαμβανόμενη χρήση σεξουαλικών εικόνων ανήλικων παιδιών είναι η χειρότερη συμπεριφορά στην κοινωνία μας και πρέπει να εξαλειφθεί”.

Η ταινία “Romeo & Juliet” έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Κινηματογραφίας, Κοστουμιών, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας το 1969. Κέρδισε για την κινηματογράφηση και το σχεδιασμό κοστουμιών.

Εκπρόσωπος της Paramount δεν απάντησε αμέσως την Τρίτη στο αίτημα των Times για σχολιασμό.

Πηγή: ertnews /https://hellasjournal.com/