30.1.23

Από Έλληνες γραικύλοι


Βαρύς ο πόνος και ανίκητη η αγωνία  
 
 
Γράφει ο Θάσος Σοφοκλέους*
 
Εμείς, που είχαμε την ατυχία να επιβιώσουμε εκείνου του τιτάνιου και ανεπανάληπτου αγώνα του λαού μας για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και ένωση της Κύπρου μας με τη μάνα Ελλάδα, έμελλε να δούμε και να βιώνουμε την καταστροφή και να ζούμε καθημερινά τον κίνδυνο για το μέλλον του πολύπαθου νησιού μας. 
 
Και εκείνο, που ιδιαίτερα μας πικραίνει, μας αναστατώνει και μας προκαλεί μεγάλο πόνο, είναι η κατάντια και η διάβρωση του λαού μας, ο ξεπεσμός, η συγκάλυψη και η ανοχή της παρανομίας, ο ανεπίτρεπτος και καταστρεπτικός ευδαιμονισμός. Επιρρεπής αποδέκτης της ανήθικης προπαγάνδας. Η συγκάλυψη, αν όχι και η συνεργασία με την παρανομία, (κατεχόμενα, λαθρεμπόριο, εισαγωγή παράνομων μεταναστών, πορνεία…). 
 
Μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτελέστηκαν χωρίς κανένα λόγο αγωνιστές. Ακολούθησαν σκάνδαλα (Συνεργατισμός, κούρεμα). Κατά καιρούς ακούστηκαν και διάφορα άλλα, όμως κατά περίεργο τρόπο παρασιωπήθηκαν.
 
Κάποιοι εξύβρισαν τα ιερά και τα όσια. (Έβαλαν στη θέση του σταυρού το σφυροδρέπανο και ύψωσαν στο γήπεδο την τουρκική σημαία αντί την ελληνική).
 
Γυμνασιάρχης, ζωγράφος, έκανε πίνακες με σκύλο να ουρεί τα ιερά και τα όσια και ο ίδιος να ουρεί τον αρχηγό Διγενή και αντί να τιμωρηθεί, βραβεύτηκε ως καλλιτέχνης.  
 
Είδαμε να βραβεύονται κάποιοι προδότες του Αγώνα και να ανακηρύσσονται ως ήρωες οι συνεργάτες του εχθρού. Και εμείς οι αγωνιστές εξασφαλίσαμε νέο… τίτλο τιμής. Από «τρομοκράτες» που μας βάφτισαν οι αποικιοκράτες του αιμοσταγούς Χάρτινγκ, μας βάφτισαν –οι δικοί μας τώρα- «δολοφόνους του Γρίβα»!.  
 
Υποβαθμίσαμε το αγωνιστικό πνεύμα, μειώσαμε τη θητεία στην Εθνική Φρουρά από 26 μήνες σε 14 μήνες και ένας μεγάλος αριθμός των νέων μας απαλλάσσονται με πιστοποιητικά τρέλας. 
 
Χαλάσαμε τα παράκτια οχυρωματικά έργα που δημιούργησε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, με σύνθημα «ο εχθρός στη θάλασσα», για λόγους τουριστικούς. 
 
Καλέσαμε τους Τούρκους από τα Ηνωμένα Έθνη να έρθουν γιατί «η Ελλάς έκαμε εισβολή»(!). 
Διώξαμε τη μεραρχία που ήρθε στην Κύπρο με τις ευλογίες της Αμερικής, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν την ένωση.  
 
Προχωρήσαμε στην αποναρκοθέτηση της Νεκρής Ζώνης χωρίς κανένα λόγο. Δηλητηριάσαμε τη νεολαία με ανήθικη, χωρίς φραγμό και χωρίς αιδώ προπαγάνδα και ψεύδη (Ο Διγενής πρόδωσε τον Αυξεντίου, ο Διγενής έφερε τους Τούρκους, ο Διγενής σκότωνε αριστερούς, ο Διγενής έκαμε το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών… ο Διγενής είναι ο «ολετήρας» της Κύπρου…). 
 
Παρ’ όλη τη διαρκή και συνεχή πρόκληση που δεχθήκαμε ως αγωνιστές, με αίσθηση ευθύνης, με πόνο ψυχής και καρτερία, με γνώμονα πάντα τη σωτηρία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Κύπρου μας που σαν όρνεα καραδοκούν οι εχθροί μας να την κατασπαράξουν, κηρύξαμε ειρήνη και ομόνοια, όμως κανείς δεν μας έδωσε σημασία. Νικήθηκαν από τα ευτελή συμφέροντα και την ολέθρια κομματική καθοδήγηση με στόχο πάντοτε τα ευτελή, κομματικά και ατομικά συμφέροντα. Δυστυχώς τα διδάγματα της ιστορίας πέσανε στο κενό. Κάποιοι πρόγονοί μας έβαλαν τον Γέρο του Μοριά, τον Ήρωα του 1821 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στη φυλακή, σε μια τρύπα κάτω από τη γη, δολοφόνησαν τον γνησιότερο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και γκρέμισαν από την Ακρόπολη τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.  
 
Ελληνίδες και Έλληνες της Κύπρου, τα όσα τελευταία συνέβησαν στην κυπριακή Βουλή εναντίον του Αρχηγού της ΕΟΚΑ πρέπει να μας αφυπνίσουν. 
 
Όπως καλά γνωρίζετε, σε κάθε έγκλημα υπάρχει ο ηθικός αυτουργός. Στην προκειμένη περίπτωση τον γνωρίζετε. Γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσει αυτό το εγκληματικό παιχνίδι. Αναλογιστείτε ότι ο εχθρός είναι μέσα στα σπίτια μιας και ορθώνεται μπροστά μας το χρέος να σώσουμε την πατρίδα μας. Ενωμένοι και αδιάσπαστοι. Ενωμένοι για τον κοινό σκοπό, τη σωτηρία της Κύπρου μας.  
 
Κύριοι βουλευτές, σοβαρευτείτε, ασχοληθείτε με θέματα ουσίας. Μήπως δεν σας απασχολεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και όσα καθημερινά γίνονται; Τα τόσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο λαός μας; Δεν σας ανησυχεί ο εποικισμός του νησιού; Η εισβολή όλων αυτών που εισέρχονται καθημερινά παράνομα στο νησί και είναι όλοι τους μουσουλμάνοι; Έχετε αναλογιστεί ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο κάποια στιγμή να γίνουμε μειονότητα; Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής; 
 
Κύριοι βουλευτές, αν πραγματικά ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι αν ο Διγενής δεν κηρυχθεί «ανάξιος», τότε κηρύξετε τον για να σωθεί η Κύπρος. Αν αυτός είναι ο αγώνας σας, να το κάμετε. Γιατί μετά θα σας κατηγορήσουν ότι δεν φανήκατε άξιοι να σώσετε την πατρίδα σας… 
 
Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί. 
Σταματήστε επιτέλους. Αφήστε την ιστορία.  
 
Γιατί ότι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να την αλλάξετε, ούτε θα κερδίσετε τίποτε, απλώς θα είστε εκτεθειμένοι. 
 
«Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν». 
 
*Αγωνιστής ΕΟΚΑ