15.1.23

Συρία: Δεν συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τερματισμό της κατοχής

 Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ προχώρησε έκανε τις δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού

«Η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στην χώρα του για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση Δαμασκού-Αγκυρας», δήλωσε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής», ανέφερε μετά την συνάντησή του με το ιρανό ομόλογό του στην Δαμασκό.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά την διάρκεια του 12ετούς πολέμου στην Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του Ασαντ, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι «μία συνάντηση ανάμεσα στον Ασαντ και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να μνημονεύσει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε «ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία».

Ο Ασαντ δήλωσε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασισθούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρου που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Πηγή: naftemporiki.gr/https://www.proelasi.com