13.1.23

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη διαφύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού προτείνει ο δήμαρχος Καλύμνου


 Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης έχει ζήσει πολλά και μεταξύ αυτών και την κρίση των Ιμίων το 1996. Τώρα καλείται από την ίδια θέση να αντιμετωπίσει ξανά την τουρκική επιθετικότητα αλλά και το μεταναστευτικό. Η πρόταση του προς τους συναδέλφους του σε άλλα νησιά του Αιγαίου έχει ενδιαφέρον:

Θέμα: Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι καιροί ου μενετοί

Αγαπητέ Συνάδελφε,  o  ευρωπαϊκός πολιτισμός της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας απειλείται σε πολλά μέτωπα. Οι ακρίτες των ευρωπαϊκών συνόρων  στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες του πολιτισμού μας αντιπαλεύουν τις προβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

Η χιονοστιβάδα των απειλών, της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας, της γείτονος χώρας, οι παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, έως την πολύπαθη Κύπρο, καταδικάζονται από το σύνολο του δυτικού κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς.

Οι απειλητικές αιτιάσεις βρίσκουν τοίχος αντίστασης στη διεθνή κοινότητα και την ετοιμοπόλεμη πάντα ισχυρή Ελλάδα, που αποτελεί τον θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και ευρύτερα του Μεσογειακού χώρου ανησυχούν, αγωνιούν, προβληματίζονται  και αναρωτιούνται, γιατί οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας δεν βάζουν πρακτικά, με πολιτικές και μέτρα, φραγμό στην αναθεωρητική ασυδοσία της Τουρκίας. Στον ταραχοποιό της Μεσογείου, που ονειρεύεται την οθωμανική Αυτοκρατορία και παίζει με τη φωτιά του πολέμου συνειδητά ή τυχαία, που ζητάει να αποστρατικοποιηθούν τα ακριτικά νησιά μας για να γίνει η χώρα μας «ξέφραγο αμπέλι».

Οι απειλές, με δηλώσεις και έργα, ολοένα φουντώνουν. Η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ρευμάτων, ως άμεση απειλή για την Ευρώπη, δεν λέει να κοπάσει. Η θάλασσα της Μεσογείου καταγράφεται ως υγρός τάφος, βασανισμένων ανθρώπων που αναζητούν μια θέση στον ήλιο για να εξασφαλίσουν ή να βελτιώσουν την ύπαρξή τους.

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτών των απειλών και η ειρήνη προφανώς κινδυνεύει. Η πατρίδα μας αναγκάζεται να προετοιμάζει πόλεμο για να διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Θωρακίζεται για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Σηκώνει δυσανάλογα το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού, εκφράζοντας πάντα την κοινωνική αλληλεγγύη, σώζοντας ζωές και φροντίζοντας μετανάστες. Τα ακριτικά νησιά υποφέρουν και ζουν καθημερινά το φόβο του πολέμου και τα καραβάνια του πόνου των μεταναστών.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού διερμηνεύοντας σωστά τις σκέψεις και τα συναισθήματα των δημοτών μας, οφείλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους στην ευρωπαϊκή ηγεσία:

Είναι αδιανόητο να απειλούνται καθημερινά τα ευρωπαϊκά σύνορα και η κυριαρχία κράτους – μέλους της Ε.Ε. και η ηγεσία να αδιαφορεί με χαλαρές δηλώσεις και στασιμότητα.

Είναι αδιανόητο να πνίγονται μετανάστες στις θάλασσές μας και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να μετρούν μονάχα τους νεκρούς της Ουκρανίας.

Είναι αδιανόητο να απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια στο Αιγαίο,
από τον Αϊ Στράτη, τη Λήμνο, τη Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο και την Αν. Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ να παίζει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Είναι αδιανόητο να εξοπλίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη στην Τουρκία που απειλεί ευθέως και καθημερινά κράτη – μέλη της Ε.Ε., την πατρίδα μας και την Κύπρο.

Είναι αδιανόητο, εδώ και αρκετά χρόνια οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να αποφεύγουν συστηματικά, τις κυρώσεις, στην Τουρκία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, για την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την υπονόμευση της ειρήνης και η ευρωπαϊκή ηγεσία να εφησυχάζει με δηλώσεις συμπαράστασης.

Οι τοπικές νησιωτικές ηγεσίες 1ου και 2ου Βαθμού οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να μεταφέρουν το μήνυμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ότι θα υπερασπισθούν τα αγαθά της ειρήνης και της ασφάλειας. Τα σύνορα του ευρωπαϊκού πολιτισμού κινδυνεύουν και δεν χωράει εφησυχασμός και αναβλητικότητα.  Δεν είναι μονάχα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που απειλεί τη Δύση, και οι εταίροι μας νοιάζονται μονάχα για την έκβαση αυτού του μετώπου. Οι συνέπειες είναι γνωστές και επώδυνες για τους ευρωπαίους πολίτες. Η ακρίβεια δοκιμάζει τις διανοητικές και ψυχικές δυνάμεις του κάθε πολίτη. Τεράστιες οι συνέπειες στην κοινωνία και οι αναταραχές είναι μπροστά μας. Με αυτά τα γεγονότα, τα τύμπανα του πολέμου συνειδητά ή τυχαία θα σημάνουν. Στη Μεσόγειο αν ανοίξει η πόρτα του «φρενοκομείου», ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες και  το μέλλον.

Έχουμε χρέος ως τοπικές ηγεσίες, που άμεσα υφίστανται τις απειλές του πολέμου να προειδοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για τον άμεσο κίνδυνο του «χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου» στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Οφείλουμε η Τ.Α. 1ου και 2ου Βαθμού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να φθάσει η φωνή μας και η βαθιά ανησυχία μας, στα κέντρα των αποφάσεων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας. Να ενισχύσουμε τη φωνή της Κυβέρνησης με τόλμη και αποφασιστικότητα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων. Σε αυτό το μέτωπο οι πάντες πρέπει να δώσουμε το παρόν με συνείδηση Ελλάδας.

Προτείνουμε γι’ αυτό να διοργανώσουμε από κοινού ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο σε ένα από τα φιλόξενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με κεντρικά θέματα:

  • Τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Τη δίκαια και αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού με ανθρωπιστική αντιμετώπιση των μεταναστών και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι για την Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, το κοινό αίτημα των καιρών για αυτόνομη στρατηγική της Ευρώπης στον κυκλώνα των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων. Να ενισχύσουμε τη φωνή της πατρίδας μας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο. Να πάρει σάρκα και οστά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια. Απευθύνομαι σε όλους σας αγαπητοί συνάδελφοι από τον Άϊ Στράτη τη Λήμνο, μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο που βιώνουμε καθημερινά αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.  Απευθύνομαι στους Περιφερειάρχες του Αιγαίου.

Να οργανώσουμε μια πρώτη σύσκεψη των εκπροσώπων της Τ.Α. 1ου και 2ου Βαθμού, για να συζητήσουμε την καλύτερη δυνατή διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Συνεδρίου τους πρώτους μήνες  του 2023, για τις απειλές και τα θέματα που συνεφέραμε.

Συνάδελφοι, οι καιροί ου μενετοί.


https://www.militaire.gr/

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)