16.12.22

Τα… αόρατα χέρια που φρενάρουν τη συμφωνία με το Ισραήλ για τους καταλυτικούς Spike N’ LOS: Ποιος και γιατί…

Το επόμενο βήμα για τους Ισραηλινούς πυραύλους Spike N’ LOS θα’ ρθει μετά την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Apache A και αυτό μπορεί να θεωρηθεί το colpo grosso του Στρατού Ξηράς. Πηγή εικόνας: Rafael
 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Ο φάκελος για την απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων Spike N’ LOS αν και βρίσκεται στην τελική ευθεία και μια… ανάσα από το νήμα φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο μέχρι να περάσει(;) την γραμμή τερματισμού.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται προβληματισμένη. Αυτά που βαλτώνουν την υπόθεση έχουν εντοπιστει και στο υπουργείο φροντίζουν πλέον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προσπέλασης των εμποδίων, όσο «εν ενεργεία» όγκο κι αν έχουν αυτά…

Πλέον ο υπουργος Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Επιτελείων δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του για τα αναδυόμενα «αγκάθια» που δεν σταμάτησαν να εμφανίζονται.

Μάλιστα, όταν δέχθηκε την ερώτηση «το πρόγραμμα των πυραύλων Spike N’ LOS τελείωσε; Τελειώνει; Που βρίσκεται;», απάντησε εμφανώς προβληματισμένος και ενοχλημένος -όχι για την ερώτηση, αλλά για τον «όγκο» προβλημάτων που έπρεπε ν’ απομακρύνει από τον δρόμο των Ισραηλινών πυραύλων: «Κι εμένα με ενοχλεί ότι ακούω μήνες τώρα πως η προεργασία τελειώνει ή ότι τέλειωσε η υπόθεση των Spike N’ LOS».

Προ των πυλών, αρπαγή;

Και επειδή προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Φινλανδία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τους Ισραηλινούς πυραύλους και δήλωσε πανέτοιμη όχι μόνο για συζητήσεις και συμβασιοποίηση, αλλά και για προμήθεια, ο κ. Παναγιωτόπουλους σκωπτικά αλλά και με βαθύ νόημα -θέλοντας να καταδείξει ότι ορισμένοι κύκλοι φροντίζουν να κωλυσιεργούν- είπε: «Βάζω και στοίχημα ότι οι Spike N’ LOS των Φινλανδών θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα από την δική μας υπόθεση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελειώματα.»

Ο υπουργός Άμυνας το τελευταίο δεν το είπε χάριν ιδιαίτερου αστεϊσμού διότι οι Ισραηλινοί όταν ήρθαν στην Ελλάδα είχαν διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση και παράλληλα είχαν σημειώσει πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τους Spike N’ LOS οι οποίοι προορίζονται για την Ελλάδα και αν δεν τρέξει το πρόγραμμα, τότε θα περάσουμε στο «όλα από την αρχή», διότι η συγκεκριμένη παρτίδα θα δοθεί αλλού.

Στο δια ταύτα, το πρόγραμμα όντως φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία με την συλλογή υπογραφών, παρά το γεγονός πως εκφράζονται και νέες παρατηρήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Σ’ ότι αφορά την τελική απόφαση, δεν αποκλείεται αυτή να ληφθεί δια περιφοράς μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το εξωτερικό καθώς το επερχόμενο ΚΥΣΕΑ μάλλον έχει πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά άλλα θέματα.

FOS αντί δεκάδων εξομοιωτών

Μάλιστα στις τελευταίες «πινελιές» που έχουν συζητήσει απευθείας ανάμεσα σε υπουργείο με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι η μείωση του αριθμού των εξομοιωτών που είχε ζητήσει το επιτελείο, από 17 σε 4 και η αύξηση κατά πολλά περισσότερα χρόνια της Follow On Support.

Ο Στρατός δηλαδή ήθελε στους μεγάλους σχηματισμούς που θα εγκατασταθούν σε οχήματα οι Spike N’ LOS να υπάρχει και εξομοιωτής για την οικονομική εκπαίδευση των στελεχών που θα τα χειρίζονται. Τα νέα δεδομένα με την δραστική μείωση στον αριθμό του simulator τους τοποθετεί σε κομβικά σημεία όπου τα στελέχη θα μετακινούνται για την εκπαίδευσή τους.

Το διαπραγματευτικό πρόβλημα με τους Ισραηλινούς είχε εστιάσει στο ζήτημα της συντήρησης, με την Αθήνα να ζητά δικαίωμα που να ξεπερνά το 3ο κλιμάκιο. Το 4ο & 5ο κλιμάκιο που αφορά το λογισμικό, την δομική συντήρηση και αναβαθμίσεις, οι Ισραηλινοί εξ αρχής είχαν δηλώσει πως δεν το αποδεσμεύουν. Η πολύμηνη διαπραγμάτευση γι’ αυτό ακριβώς το σημείο ξεπεράστηκε και στο συγκεκριμένο κομμάτι συνυπογράφτηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης.

Το πρόγραμμα φτάνει κοντά στα 280 εκ. ευρώ, για 27 συστήματα Spike N’ LOS και αν όλα προχωρήσουν υπό την στενή παρακολούθηση του υπουργείου Εθνικής άμυνας πριν ρίξει αυλαία το 2022 θα έχει κοπεί το νήμα σ’ αυτό το πρόγραμμα- θρίλερ όπως έχει καταλήξει, με τους πυραύλους να φτάνουν εντός της νέας χρονιάς στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Και μην ξεχνάμε πως οι Spike N’LOS για το Πολεμικό Ναυτικό, θα προηγηθούν καθώς το πρόγραμμα ανεξαρτητοποιήθηκε νωρίς και το ναυτικό Επιτελείο είχε πολύ πιο ξεκάθαρα δεδομένα για την τοποθέτηση τους στις κανονιοφόρους και στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

https://hellasjournal.com