22.12.22

Άκρως απόρρητη επιχείρηση «Free Zelensky»: Ο μισός στόλος του ΝΑΤΟ στον αέρα για να φτάσει με ασφάλεια στις ΗΠΑ [βίντεο]

O Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
 

Μία εντυπωσιακή άκρως απόρρητη επιχείρηση κάτω από τη μύτη των Ρώσων στήθηκε χθες για την ασφαλή μεταφορά του Ουκρανού  προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Ουκρανία στις ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι μετέβη στην ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πάνω σε μια αρμάδα κατασκοπευτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό Boeing C-40 έφθασε στο Rzesow της Πολωνίας για να μεταφέρει τον πρόεδρο Ζελένσκι από την Ευρώπη στις ΗΠΑ στις 8.15 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Περίπου μια ώρα πριν, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος AWACS (Airborne Warning and Control) της Boeing στάλθηκε από τη Γερμανία στη Βόρεια Θάλασσα όπου έφτασε το αεροσκάφος του Ουκρανού προέδρου για να τον μεταφέρει πάνω από μια επικίνδυνη υδάτινη έκταση που περιπολούν ρωσικά υποβρύχια.

Όταν ο Πρόεδρος Ζελένσκι πέρασε πάνω από τη Βρετανία, τον συνόδευσε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από αεροπορική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της λεπτότατα σχεδιασμένης αποστολής συνοδείας.

Το αεροσκάφος F-15 επέστρεψε στη βάση του στο Mildenhall του Suffolk λίγο μετά τη διέλευση του αεροσκάφους του κ. Zelensky πάνω από τη Σκωτία.

Τα στρατιωτικά AWACS και τα F-15 συνεργάζονται στενά πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, μια περιοχή στην οποία έχει παρατηρηθεί ρωσική ναυτική δραστηριότητα στο παρελθόν.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, το αεροσκάφος συνοδείας προσγειώθηκε με ασφάλεια με τον Ουκρανό πρόεδρο στην κοινή βάση Andrews (JBA), μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε την επίσκεψη χθες στο Twitter, λέγοντας: “Κατευθύνομαι προς τις ΗΠΑ για να ενισχύσω την ανθεκτικότητα και τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας”.

Το αεροπλάνο εμφανίστηκε πάνω από το Βερολίνο και μόνο για λίγο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας πριν εξαφανιστεί και πάλι.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, πριν οι ηγέτες παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ζελένσκι χρησιμοποίησε την επίσκεψή του για να ευχαριστήσει τους ηγέτες των ΗΠΑ και τους “απλούς Αμερικανούς” για την υποστήριξή τους στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν “συμβιβασμοί” για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο απάντησαν με δισεκατομμύρια σε νέα βοήθεια και με την υπόσχεση να βοηθήσουν την Ουκρανία να επιδιώξει μια “δίκαιη ειρήνη”.

Ο κ. Μπάιντεν καλωσόρισε τον κ. Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα συνεχίσουν να προβάλλουν μια “ενιαία άμυνα” καθώς η Ρωσία διεξάγει μια “βάναυση επίθεση στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως έθνος”.

Ο κ. Ζελένσκι, στο πρώτο του γνωστό ταξίδι εκτός της χώρας του μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί νωρίτερα και ότι η επίσκεψή του τώρα δείχνει ότι “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, λόγω της υποστήριξής σας”.

Ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Ζελένσκι συζήτησαν για πρώτη φορά την ιδέα μιας επίσκεψης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η επίσημη πρόσκληση ακολούθησε τρεις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση την Παρασκευή και επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, όταν ο Λευκός Οίκος άρχισε να συντονίζεται με την κ. Πελόζι για τη διοργάνωση της ομιλίας στο Κογκρέσο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η παράδοση του προηγμένου πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος θα θεωρηθεί προκλητικό βήμα και ότι το σύστημα και τα πληρώματα που το συνοδεύουν θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο για τον στρατό της Μόσχας.

Δεν ήταν σαφές πότε η συστοιχία Patriot θα έφτανε στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Η εκπαίδευση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και αναμένεται να γίνει στη Γερμανία.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, με τον Λευκό Οίκο να προετοιμάζεται για μεγαλύτερη αντίσταση όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής τον Ιανουάριο και δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει “λευκή επιταγή” στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.ukhttps://hellasjournal.com/