22.12.22

Αναβάθμιση της συνεργασίας της πολεμικής Αεροπορίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας δρομολογεί εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά



 Η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Ελλάδα, θα έχει ως σύμμαχό της το Αζερμπαϊτζάν και συνεπώς θα πρέπει να προσμετρηθεί από τώρα η ισχύς της πολεμικής αεροπορίας και των Ειδικών δυνάμεων της υπόψιν χώρας από εμάς.

Το ότι οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε αυτό της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, είναι ευρέως γνωστό και έχουμε ευρέως αναφερθεί  εκτενώς εδώ και 1,5 χρόνο σε αυτό σε προγενέστερο άρθρο  μας.

Τότε επισημαίναμε  "ότι στις 15 Ιουνίου 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα .

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Επίσης η πολεμική αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Mig-21, Mig-29 και Sukhoi -25 τα οποία η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ σε αερομαχίες.

Τουναντίον όπως είδαμε από τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετέχουν ήτοι, 2 μαχητικά MIG-29s και 2 μαχητικά SU-25s, θα συνεκπαιδευθούν με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται."

Τώρα 1,5 χρόνο μετά σε άρθρο του ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας αναφέροντας:

"Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία εξετάζουν στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών τους.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συζήτησαν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών και τη σημασία της αμοιβαίας ανταλλαγής εμπειριών, αναφέρει το Azernews.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 13ης επιτελικής συνομιλίας μεταξύ των εκπροσώπων των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών σύμφωνα με το πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το 2022.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας - Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Ramiz Tahirov τόνισε τη σημασία των επιτελικών συνομιλιών μεταξύ των αδελφών χωρών.

Επιπλέον, η τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις στρατιωτικές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το σχέδιο.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία πραγματοποιούν περιοδικά κοινές ασκήσεις για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών τους μονάδων.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1992 με μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας σχετικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό όπλων και συμφωνίες για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.

Στις 15 Ιουνίου, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για τη συμμαχία που εδραίωσε την υπάρχουσα στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Η Διακήρυξη της Σούσα για τις Συμμαχικές Σχέσεις που υπέγραψαν οι Πρόεδροι Ιλχάμ Αλίεφ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Σούσα οκτώ μήνες μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία, εστιάζει επίσης στην αμυντική συνεργασία.

Επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειες των δύο στρατών έναντι των εξωτερικών απειλών. Η δήλωση δεσμεύεται επίσης για κοινές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, τα δύο έθνη βεβαιώνουν ότι ενθαρρύνουν την εκτέλεση κοινών ασκήσεων με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της θάλασσας, του αέρα και του διαστήματος.

Σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της Σούσα ανέβασε τις διμερείς σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Ελλάδα, θα έχει ως σύμμαχό της το Αζερμπαϊτζάν και συνεπώς θα πρέπει να προσμετρηθεί από τώρα η ισχύς της πολεμικής αεροπορίας και των Ειδικών δυνάμεων της υπόψιν χώρας από εμάς, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα της επέκτασης του στρατηγικού βάθους της Τουρκίας, καθώς και η υποστήριξη από πλευράς Διοικητικής Μερίμνης που θα έχει λαβείν η Άγκυρα.

Ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων με φόντο το Αιγαίο

Υπενθυμίζουμε ότι τις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε  αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί  εδρεύει η  τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της  "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούσαν να κρούσουμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σύμπλεγμα Κατελορίζου (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) πρωτίστως και για Ρόδο και λοιπά Δωδεκάνησα δευτερευόντως.

Το Αζερμπαϊτζάν μετέχει ανελλιπώς  με μαχητικά του στην τουρκική αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle", ενώ κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021, με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.

Επίσης Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέρος στην αποβατική άσκηση EFES-2022, σκοπός της οποίας είναι η δοκιμή σχεδίων που αφορούν την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο.

 Συγκεκριμένα οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.

Στο στόχαστρο και ο Έβρος

Από τα παραπάνω εξάγεται  αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν  και την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε πιθανή ενέργειά τους στο Αιγαίο για κατάληψη των νησιών μας, αφού απλά η εν λόγω χώρα δεν είναι παραθαλάσσια , έχοντας μόλις 3-4 νησίδες στην Κασπία θάλασσα.

Προς τι λοιπόν η συμμετοχή των Αζέρικων δυνάμεων με στόχο την κατάληψη νησιών;

Επισημαίνουμε τέλος κοινή άσκηση  Τούρκων -Αζέρων  που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, που είχε ως αντικείμενο την βιαία διάβαση υδατίνου κωλύματος ποταμού,με ζεύξη του ποταμού από  δυνάμεις του μηχανικού του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και ρίψη αλεξιπτωτιστών στα μετόπισθεν του εχθρού, προκειμένου αυτός να αποκοπεί τελείως από τις εφεδρικές δυνάμεις  του οι οποίες θα αδυνατούν να τον ενισχύσουν.

ΠΕΠ-πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη θα αναλάβουν την  παροχή πυρών υποστήριξης της όλης  επιθετικής ενέργειας.

Τι φωτογραφίζει άραγε αυτή η άσκηση;

Μήπως συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών  για βιαία διάβαση του Έβρου ποταμού, όταν και όποτε κριθεί απαραίτητη αυτή να πραγματοποιηθεί ;

https://www.pentapostagma.gr