7.12.22

Δηλητηρίασαν τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας μέσα στις φυλακές: Τι βρέθηκε στον οργανισμό του Δηλητηριάστηκε στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, αναφέρουν οι δικηγόροι του, οι οποίο δημοσιεύουν και ιατρική έκθεση.

Ο 54χρονος Σαακασβίλι, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πέρυσι έπειτα από 50ήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του για κατάχρηση εξουσίας, την οποία καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του, ο Αμερικανός τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ βεβαιώνει ότι οι «εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία βαρέων μετάλλων» στον οργανισμό του πρώην προέδρου της χώρας και ότι τα συμπτώματα που εμφανίζει «είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα».

«Με έναν ρεαλιστικό βαθμό ιατρικής βεβαιότητας αυτοί οι τοξικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του αρσενικού, εμφανίστηκαν στον οργανισμό του κ. Σαακασβίλι μετά τη φυλάκισή του», πρόσθεσε ο Σμιθ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της έκθεσης με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ιατρική θεραπεία που είναι επιβλαβής για αυτόν χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη.

Ο «αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας είναι επικείμενος» χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, «η οποία φαίνεται να έχει απορριφθεί ή να μην είναι διαθέσιμη» στη Γεωργία, προειδοποίησε ο Σμιθ.

Οι γεωργιανές αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι λαμβάνει όλη την απαραίτητη φροντίδα με την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να δηλώνει ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Μια άλλη γιατρός, η Μαριάμ Τζισκαριάνο, η οποία προήδρευσε του ιατρικού συμβουλίου που εξέτασε τον Σαακασβίλι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τελευταίος «διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη και με νευρολογικά προβλήματα συνεπεία δηλητηρίασης».

«Πάσχει από μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον εγκλεισμό του», πρόσθεσε.

Ο Τενγκίζ Τσουλάτζε, από την πλευρά του, ένα μέλος ενός ιατρικού συμβουλίου που συστάθηκε από τον γεωργιανό διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκάλυψε χθες Κυριακή ότι ο Σαακασβίλι έχει «χάσει περισσότερα από 40 κιλά» κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από εξορία πολλών ετών, καθώς καταζητούνταν από τη γεωργιανή δικαιοσύνη.

https://www.ethnos.gr/

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχ'αλης Τσολάκης