7.12.22

Απόλυτο το μπλόκο των ΗΠΑ στην Αγκυρα: Δεν θέλουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία διαμηνύει και ο Λευκός Οίκος

FILE PHOTO : Ο John Kirby απαντά σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW
 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες με την Τουρκία σχετικά με τους κινδύνους των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία, μολονότι στηρίζουν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Δεν θέλουμε να δούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία οι οποίες θα θέσουν τους αμάχους σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι είναι ήδη, θα θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες και το προσωπικό μας στη Συρία ή την αποστολή μας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και σχεδιάζει μια χερσαία εισβολή εναντίον των Συροκούρδων μαχητών, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες. Οι Κούρδοι της Συρίας συνιστούν τη ραχοκοκαλιά των SDF, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα Μιχάλη Ιγνατίου και της Hellas Journal, ήταν κατηγορηματικός κατά της οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στην Συρία, και μάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος αφαίρεσε από την απάντηση του το δήθεν δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα.

Ξεκαθαρίζουμε –τόσο δημόσια αλλά και ιδιωτικά- ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής που θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στη Συρία και κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο την σκληρά κερδισμένη πρόοδο του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Όλα τα μέρη πιστεύουμε, πρέπει να αποκλιμακώσουν άμεσα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες.

 Η κλιμάκωση στη Συρία και κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων θα ήταν επικίνδυνη. Θα ήταν απειλή για την ασφάλεια των αμάχων και ενδεχομένως ακόμη και του προσωπικού των ΗΠΑ, όπως είδαμε με τις πρόσφατες επιθέσεις” είχε δηλώσει χθες ο Νεντ Πράις 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States