7.12.22

Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα για τις έρευνες στην Κρήτη...



Την τακτική των προκλήσεων φαίνεται πως ακολουθεί πιστά η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης απέναντι στη χώρα μας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την τουρκική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, φέρεται έτοιμο να καταθέσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η μεταβατική κυβέρνηση θεωρεί επιπλέον, τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, η Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους υποστήριξε ότι η Ελλάδα «εκμεταλλεύεται την κρίση στη Λιβύη, δημιουργώντας τετελεσμένα και ορίζοντας θαλάσσια σύνορα».

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, εκφράζει την λύπη του «για τις ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας, η οποία ανέθεσε σε ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου την διεξαγωγή ερευνών φυσικού αερίου σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες ωστόσο είναι αμφισβητούμενες».

Και συμπληρώνει πως «θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά μέσα».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, έχει λήξει, τον περασμένο Οκτώβριο, υπέγραψε με την Τουρκία, προκαταρκτική συμφωνία για ενεργειακές έρευνες, ως συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου που είχε σφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2019.

https://www.topontiki.gr

 Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχ'αλης Τσολάκης