22.12.22

Ναι ή όχι στο σενάρια αποστολής των S-300 στην Ουκρανία και αντικατάσταση τους από Patriot; Σ.Φενέκος

 Ο πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α Στέλιος Φενέκος γράφει για το σενάριο αποστολής των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία, με αντικατάσταση από αμερικανικά συστήματα Patriot.

Η ανάλυση του:
Στέλιος Φενέκος
OI S-300 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
Δημοσιεύθηκε χωρίς επιβεβαίωση, ότι οι ΗΠΑ μας πιέζουν να δώσουμε το αντιαεροπορικό σύστημα S-300PMU1 στην Ουκρανία.
Και ότι σε αντικατάσταση θα αναπτυχθούν συστήματα Patriot PAC-III στην Κρήτη, ανήκοντα όμως στις ΗΠΑ και ελεγχόμενα από προσωπικό των ΗΠΑ.
ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΔΙΕΞΟΔΙΚΟΤΕΡΑ

1. ΟΙ PATRIOT
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ως αντιεροπoρικό σύστημα το Patriot PAC-III είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος, που χρησιμοποιείται ήδη από την χώρα μας και είναι ενταγμένο στην αεράμυνά της. Το σύστημα διαθέτει λειτουργία εκτόξευσης και αντιβαλλιστικών πυραύλων.
Χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα εναέριων πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ υψηλής απόδοσης.
Παράγεται από τη Raytheon με κόστος μονάδας περίπου 250 εκατ. δολ. ανά σύστημα και μεταφέρει τέσσερις πυραύλους που κοστίζουν περίπου 4 και πλέον εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. (1 και πλέον δις δολ για κάθε Patriot battery που περιλαμβάνει έξι launching stations).
Είναι αυτοκινούμενο και χρησιμοποιεί τέσσερις κύριες μονάδες: επικοινωνίες, διοίκηση, επιτήρηση ραντάρ και καθοδήγηση πυραύλων.
Το ίδιο το ραντάρ, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απειλών και την παρακολούθηση εισερχόμενων στόχων, είναι από όπου το σύστημα αντλεί το όνομά του από τη χρήση του ακρωνύμιου «Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target», γνωστό και ως AN/MPQ- 53.
Αυτό το ραντάρ έχει εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα. Το χρησιμοποιούμενο βλήμα φέρεται από τετραπλό εκτοξευτή και είναι το MIM-104A, βάρους περίπου 700 kg, μήκους 5,18 μ. και διαμέτρου 0,40 μ. Το βλήμα διαθέτει θραυσματική γόμωση βάρους 91 kg (700 και πλέον θραύσματα), με μέγιστη ταχύτητα 3,7 Mach. O φάκελος εμπλοκής του είναι: 3-160 km εμβέλεια και 60 – 24.210 μ. σε ύψος.
2. OI S-300 PMU1
Η κυπριακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να αγοράσει δύο συστήματα S-300 PMU-1, με κόστος 224.000 δολάρια και τα δύο.
Το σύστημα αυτό αεράμυνας έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και προβλήματα, με κυριότερη την αδυναμία ένταξης του σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας με Δυτικές προδιαγραφές.
Αποτελείται από τουλάχιστον ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης μάχης 64N6E (BIG BIRD D) και τουλάχιστον 16 ρυμουλκούμενους τετραπλούς εκτοξευτές 5P85TE, καθώς και 75 βλήματα 48N6. Οι πύραυλοι έχουν μέγιστο βεληνεκές 150 χλμ.
Σήμερα οι S-300 αν και ενταγμένοι στο εθνικό μας σύστημα αεράμυνας, ωστόσο εξακολουθούν να μην είναι διασυνδεδεμένοι με τα υπόλοιπα συστήματα νατοϊκής προέλευσης που διαθέτει η χώρα.
Ευθύς εξαρχής υπήρξαν πολλά προβλήματα στην τεχνική υποστήριξη τους από τη ρωσική Rosoborοnexport. Μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο μία δοκιμαστική βολή στο ΠΒΚ με επιτυχία.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, και πρέπει να απαντηθούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πριν δοθούν οι S-300 στην Ουκρανία, είναι τα ακόλουθα:
1. Θα αντικατασταθούν τα συστήματα αεράμυνας S-300 PMU1 με αντίστοιχο αριθμό συστημάτων PATRIOT PAC-III και βλημάτων, δεδομένου το μεγάλου κόστους τους;
2. Θα μας δοθούν σε αντικατάσταση των S-300 PMU1 χωρίς κόστος ή έστω με αρκετά μικρότερο;
3. Θα μας ανήκουν ή θα δοθούν με δανεισμό;
4. Είναι αλήθεια ότι θα ανήκουν στις ΗΠΑ και θα τα χειρίζονται Αμερικανοί; Και εάν είναι αλήθεια αυτό, τότε η συμφωνία θα είναι Ελληνοαμερικανική ή θα εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ;
5. Θα αποφευχθεί το κενό στην χρόνο παράδοσης των S-300 και εγκατάστασης των Patriot, ώστε να μην αποδυναμωθεί η αεράμυνά μας κατά το διάστημα αυτό;
6. Τι δέσμευση αλήθεια έχουν οι Ουκρανοί έναντι ημών για να μην προμηθεύουν με οπλικά συστήματα την Τουρκία;
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία, και στην εξέλιξη των βλημάτων της αλλά και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσει, χρησιμοποιεί Ουκρανικά συστήματα και κινητήρες. Και με αυτά τα όπλα η Τουρκία μας απειλεί ανοικτά ότι θα προσβάλλει την χώρα μας, ακόμη και την Αθήνα.
7. Ποία είναι η μέχρι τώρα υποστήριξη μας από την Ουκρανία, έστω και σε ρητορικό επίπεδο, έστω και με διπλωματική γλώσσα, για τις απειλές εισβολής της Τουρκίας αλλά και για την κατοχή της Κύπρου;
Αναγνωρίζουμε ότι είναι σε δύσκολη θέση, αλλά κι εμείς βρισκόμαστε υπό απειλή και παρ’ όλα αυτά τους ενισχύουμε, παρά το μεγάλο κόστος που υφιστάμεθα και τους κινδύνους που αναλαμβάνουμε.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1. Εάν μας δοθούν αντίστοιχα συστήματα PATRIOT – PAC III έναντι των S-300 PMU1, με μικρότερο κόστος που να καθιστά δυνατή την ανάληψή του από την χώρα μας, τότε καλώς κάνουμε και δίνουμε τους S-300.
2. Εάν όμως δεν μας ανήκουν και απλά τοποθετηθούν για την αεράμυνα των Αμερικανικών και Νατοϊκών εγκαταστάσεων στην Κρήτη, με Αμερικανικό προσωπικό, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος για την χώρα μας, αφού δεν θα μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες, κινδύνους, απειλές και με αποφάσεις δικές μας για την αυτοάμυνα της χώρας μας.
3. Σε κάθε περίπτωση οιαδήποτε ενίσχυση κάνουμε προς την Ουκρανία στην φάση αυτή του πολέμου κρίνεται ως αναγκαία. Θα πρέπει να συνοδεύεται και με δέσμευση της Ουκρανίας ότι θα σταματήσει να παρέχει οιαδήποτε οπλικό σύστημα/υποσύστημα στην Τουρκία, η οποία τα χρησιμοποιεί για να μας απειλεί.
4. Αλήθεια, γιατί δεν πιέζονται αντίστοιχα οι Τούρκοι από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για να δώσουν κι αυτοί τους S-400 στην Ουκρανία;
5. Ο κυνισμός που υπάρχει στο διεθνές πεδίο (όπως έχει αποδεχθεί περίτρανα και στην σημερινή παγκόσμια κρίση) απαιτεί να διεκδικούμε κι εμείς χωρίς παλινωδίες το καλύτερο για τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως διαπιστώνουμε ότι κάνουν όλες οι χώρες, παραμένοντες φυσικά σταθεροί, συνεπείς και αξιόπιστοι προς τις συμμαχικές μας δεσμεύσεις.