22.12.22

Μπάιντεν: Μαζί σας ως το τέλος, ως την τελική νίκη – Ζελένσκι: Θέλουμε δίκαιη ειρήνη και αυτό δεν περιλαμβάνει συμβιβασμό [βίντεο]

Ως το τέλος ποίου; Του Μπάϊντεν, του Ζελένσκι ή του πλανήτη;
Juan


 Πλήρη συμπαράταξη με την Ουκρανία ως το τέλος ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, ο κ. Μπάιντεν -φορώντας γραβάτα στα χρώματα της Ουκρανία- είπε πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός του είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Για μένα, ως πρόεδρος, μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι συμβιβασμός στο έδαφος και αποζημίωση για όλες τις απώλειες που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον ουκρανό ομόλογό του, υποδεχόμενος τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε». «Έκανε σε όλα λάθος«, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζελένσκι στο Κογκρέσο θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, Βουλής και Γερουσίας, μια ακόμη ιστορική στιγμή της πολύ σύντομης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.