22.12.22

Στα 2 έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ: Επίσημες ανακοινώσεις

 


Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Βάσει της ανακοίνωσης, οι ποσότητες σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής.

Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Η ανακοίνωση της ΕΝΙ

Από την πλευρά της στην ανακοίνωσή της η εταιρία ΕΝΙ σημειώνει:

«Η ΕΝΙ ανακοινώνει μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου με το πηγάδι Zeus-1, που έχει διατρηθεί στο Τεμάχιο 6, σε απόσταση 162 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή και σε βάθος 2.300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Τεμάχιο διαχειρίζεται η Eni Cyprus, με ποσοστό συμμετοχής 50% με συνεργάτη την TotalEnergies.

 

 

Το Zeus-1 είναι η τρίτη συνεχόμενη ανακάλυψη στο Τεμάχιο 6. Ακολουθεί το Cronos-1 και το Calypso-1 και επιβεβαιώνει την πολλά υποσχόμενη προοπτική για την περιοχή και την ανάπτυξή της. Το Zeus-1 συνάντησε 105 μέτρα καθαρής αμοιβής αερίου σε μια ακολουθία δεξαμενών ανθρακικού. Το αέριο στη θέση που σχετίζεται με αυτή τη δεξαμενή υπολογίζεται προκαταρκτικά μεταξύ 2 και 3 TCF.

Το πηγάδι Zeus-1 διανοίχτηκε και δοκιμάστηκε με επιτυχία με το τρυπάνι Explorer Tungsten. Τα αποτελέσματα της δοκιμής ενσωματώνονται στην αξιολόγηση του συμπλέγματος ανακαλύψεων που θα οδηγήσει σε επακόλουθες μελέτες και λειτουργίες που στοχεύουν σε μια γρήγορη ανάπτυξη του Τεμαχίου Block 6.

Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Η Εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2,3,6,8 και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η TotalEnergies.

Με πληροφορίες από Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας/ ΓΤΠ ΡΙΟ, ΕΝΙ.COM