14.11.22

Διπλή διάψευση σε Σοϊλού: Δεν δεχόμαστε τρομοκράτες, λέει ο Θεοδωρικάκος – Εμείς δεν χτυπάμε αμάχους, απαντά το PKK

 

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και δείχνει τη στιγμή της σύλληψης της κύριας ύποπτης για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. EPA, ISTANBUL POLICE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Διπλή απάντηση δέχθηκαν οι ισχυρισμοί του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού περί εμπλοκής του PKK στη βομβιστική ενέργεια της Κωνσταντινούπολης και περί καταφυγίου που θα έβρισκε η συλληφθείσα ως δράστις στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα δεν θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Είμαστε από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί σήμερα στην εκπομπή του Σκάι «Αταίριαστοι”, στέλνοντας ξεκάθαρη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εσωτέρων της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε ότι η γυναίκα που συνελήφθη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θα διέφευγε στην Ελλάδα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος, καταδικάζοντας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς και σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη, όπου και να συμβαίνει και εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω -ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών το γνωρίζει αυτό- ότι η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Αυτή θέλω να είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πίεση στα σύνορα μας, την οποία αντιμετωπίζουμε με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο ως Ελληνική Αστυνομία».

Και ολοκληρώνοντας τόνισε: «Οι γείτονες μας το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι από τον Φλεβάρη- Μάρτη του 2020 μέχρι τις μέρες μας, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται με οργανωμένο τρόπο ως ασύμμετρη απειλή, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο και πάντοτε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Δεν χτυπάμε αμάχους λέει το PKK – Σκοτεινά σχέδια της Τουρκίας

Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας “Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν” (PKK) διέψευσε, με δήλωσή της, πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο λαός μας και το δημοκρατικό κοινό γνωρίζουν καλά ότι δεν συνδεόμαστε με αυτό το περιστατικό, ότι δεν θα στοχοθετούμε ευθέως αμάχους και ότι δεν αποδεχόμαστε πράξεις που βάζουν στόχο αμάχους” αναφέρεται στην ανακοίνωση του PKK που μεταδίδει το AFP.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία.

Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.

Μετά την σύλληψη μιας γυναίκας από τη Συρία οι τουρκικές αρχές απέδωσαν την έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ στο PKK, λέγοντας παράλληλα, ότι σε περίπτωση που δεν είχε συλληφθεί η ύποπτη, θα ...είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Turkey