15.11.22

Νέα ταπείνωση για τον Πούτιν: Του τελείωσαν οι πύραυλοι κρουζ Kalibr – Απέσυρε τα πλοία από την Μαύρη Θάλασσα


Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μειώσει την τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά τον αριθμό των πλοίων που επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, και τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ Kalibr.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ουκρανικού Ναυτικού,  τους τελευταίους μήνες, υπήρχαν συνήθως τρεις έως πέντε φρεγάτες ή κορβέτες ικανές να μεταφέρουν πυραύλους Kalibr στη θάλασσα.

Περί τα τέλη Οκτωβρίου,  ο αριθμός των ρωσικών πλοίων με πυραύλους κρουζ Kalibr άρχισε να μειώνεται, με ένα τέτοιο πλοίο να τερματίζει την ημερήσια ετοιμότητα μάχης από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Την περασμένη Κυριακή (13 Νοεμβρίου) , το Ουκρανικό Ναυτικό ανέφερε ότι δεν υπήρχαν πλοία με πυραύλους κρουζ στη Μαύρη Θάλασσα.

Πιο πρόσφατα, τη Δευτέρα, η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν ρωσικά σκάφη που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ που να επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα.

“Στη Μαύρη Θάλασσα, η ομάδα εχθρικών πλοίων έχει 12 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει κανένας πυραυλοφόρος σε υπηρεσία”, είπε η νότια διοίκηση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτός δεν είναι λόγος χαλάρωσης. “Μέσα σε λίγες ώρες, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά”, επισήμανε.

Τελείωσε το απόθεμα της Ρωσίας σε  κρουζ Kalibr;

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov υποστήριξε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Ρωσία εξαντλούσε τους πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει 228 από το οπλοστάσιό της με 500 πυραύλους Kalibr, σχεδόν το μισό απόθεμα.


Ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ρωσία αναζητούσε παρόμοιους πυραύλους υψηλής ακρίβειας από το Ιράν «λόγω ελλείψεων εφοδιασμού στο δικό της ρωσικό οπλοστάσιο».

Ο ρωσικός στρατός έχει ταλαιπωρηθεί από επανειλημμένες ουκρανικές αναφορές που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χαμηλή ποσότητα πυρομαχικών από τα μέσα Μαρτίου.

Οι δυτικές και ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επανειλημμένα αξιολογήσει ότι οι κυρώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει πυρομαχικά ακριβείας στα επιθυμητά πρότυπα λόγω της εξάρτησης από βασικά ξένα υλικά και ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο απόσυρσης ρωσικών πυραυλικών σκαφών από τη Μαύρη Θάλασσα δεν έρχεται μόνο στον απόηχο των αναφορών για μείωση των αποθεμάτων πυραύλων Kalibr αλλά και της υποχώρησης των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων από τη Χερσώνα.

Το στρατηγικό λιμάνι βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στο δέλτα του ποταμού Δνείπερου. Το πρώτο μεγάλο ουκρανικό πληθυσμιακό κέντρο που έπεσε στη Ρωσία στον πόλεμο, το ανακατέλεβαν οι δυνάμεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post https://hellasjournal.com