14.11.22

Οι τουρκικές πατέντες απέναντι στην αυθεντικότητα των F-16 Viper: Nέα περιδίνηση στην Άγκυρα προκαλεί ο Μενέντεζ

Τα Ελληνικά Viper πολύ σύντομα θ’ αυξηθούν και στην 343 Μοίρα οι ιπτάμενοι δεν θα σταματήσουν την εκπαίδευση μέχρι να μάθουν πολύ καλά το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
 

του Γιώργου Σιδέρη

Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι Τούρκοι τις εξελίξεις γύρω από τις Αμερικανικές εκλογές διότι είχαν αποθέσει πολλές ελπίδες, ώστε μέσω των δικών τους ανθρώπων να βρουν το «πασπαρτού» που θα ξεκλείδωνε το μεγάλο τους πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την απόκτηση των μαχητικών F-16 Viper που έχουν αιτηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Παράλληλα όλοι είδαν τις προηγούμενες ημέρες τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί την δική του χειραγώγηση των Αμερικανών, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Και αυτό ο Τούρκος πρόεδρος το είχε επαναλάβει σε προγενέστερο χρόνο προς την Ελλάδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των δυο κρατών.

Οι κινήσεις όμως της τουρκικής κυβέρνησης γι’ ακόμη μια φορά δείχνουν πως βρίσκεται σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, σα να μην γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι υποψήφιοι στις ΗΠΑ και πως διαμορφώνεται στις ενδιάμεσες εκλογές η πολιτική. Και μάλιστα εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει διπολική ρητορική σ’ ότι έχει να κάνει με την Ουάσιγκτον.

Από την μια κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πως είναι αυτές που νουθετούν την Ελλάδα να προχωρά σε προκλήσεις και παράλληλα η Αμερική υποθάλπει τρομοκράτες κι από την άλλη όλα τα πρόσωπα της κυβερνητικής σκηνής της Άγκυρας λένε ότι οι σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον γίνονται ολοένα και πιο στενές, ενώ οι συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το αίτημα των F-16 καθημερινά σημειώνουν πρόοδο.

H επανεκλογή όμως του Μπομπ Μενέντες στην προεδρία της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας εκτιμάται με θετικό πρόσημο μόνο στην Αθήνα, για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, με δεδομένη την πάγια θέση του για την πώληση F- 16 στην Τουρκία…

Η γείτονα ωστόσο μέσω προβολής οπτικού υλικού προσπαθεί να πείσει πως παρά τα αμέτρητα προβλήματα στην Πολεμικής της Αεροπορία, αυτή διατηρεί ετοιμότητες και παράλληλα κάνει και δοκιμές πυραύλων αέρος- αέρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα οι γείτονες μας θέλουν προς τέρψη και εσωτερική κατανάλωση, να εμφανίζουν ιδιαίτερα ενεργητική την αμυντική βιομηχανία για την οποία υποστηρίζουν πως ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της ραντάρ AESA, την στιγμή που η δύση για να ολοκληρώσει αυτό το προηγμένο ραντάρ χρειάστηκε δεκαετίες, πολλά εκατομμύρια και χιλιάδες εργατοώρες…

Ο μονόδρομος των Eurofighter Typhoon…

Και βεβαίως μετά την επανεκλογή Μενέντεζ ο μονόδρομος των Eurofighter Typhoon δείχνει ακόμη πιο ισχυρός, με Βρετανούς και Τούρκους ν’ ανταλλάσσουν επισκέψεις και να προχωρούν σε περαιτέρω συζητήσεις που αφορούν το ενδεχόμενο απόκτησης των Ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

  • Ερωτηματικό βεβαίως παραμένει η μετέπειτα στάση της Άγκυρας απέναντι στον Αμερικανό Γερουσιαστή αλλά και στο πεδίο. Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις που λένε πως ο νέος πάγος στα τουρκικά F-16 θα ωθήσει την Άγκυρα σε ακραίες συμπεριφορές κάτι για το οποίο ήδη υπάρχουν δείγματα αφού ούτε τις υπερπτήσεις έχει σταματήσει (σ.σ. ακόμη κι αν αυτές γίνονται με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη), ούτε τις απειλές τύπου «δεν δεχόμαστε όρους για να πάρουμε τα νέα μαχητικά.

Την ίδια στιγμή στο FIR Αθηνών τα «γεράκια» με τα μόλις δυο αρχικά Viper δεν σταματούν να πετούν και να προσπαθούν ν’ αποκρυπτογραφήσουν τα «δώρα» της οχιάς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όλοι εστιάζουν στο γεγονός των πληροφοριών που λαμβάνουν από το αυθεντικό ραντάρ AESA και τις νέες δυνατότητες που τους δίνει η πλατφόρμα με την οποία καλούνται αμεσότατα να επιχειρήσουν υπερασπιζόμενοι τον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

https://hellasjournal.com/