5.11.22

Επεισόδιο στην PEGA μετά από προσβλητική συμπεριφορά της Ελίζας Βόζεμπεργκ



 Η Ελίζα Βόζεμπεργκ κατηγόρησε την εισηγήτρια της PEGA ότι εκφράζει προσωπικές της εκτιμήσεις • Επεισόδιο μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου • Πληρωμένη απάντηση από μέλος της επιτροπής: Προσβλητική η δήλωσή της, κυβέρνηση και ΕΛΚ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την PEGA • Τι αναφέρει η επιτροπή για τις υποκλοπές.

Ένα απίστευτο περιστατικό που εκθέτει τη χώρα διεθνώς διαδραματίστηκε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της επιτροπής PEGA, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα μας με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της αποστολής Ελίζα Βόζεμπεργκ, μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, πραγματοποίησε τοποθέτηση με την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει πλήρως τον ρόλο της Επιτροπής και να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης, καθώς, αναφερόμενη στην εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν'τ Βελντ είπε ότι... εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σημείωσε, ακόμη ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα ελευθερίας του Τύπου όταν έχουμε τρομοκράτες που αρθρογραφούν και οι απόψεις τους καταχωρίζονται στον ημερήσιο Τύπο και "κίτρινα έντυπα" που προσβάλλουν καθημερινά, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και άλλα δημόσια πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Στέλιος Κούλογλου, που μετείχε επίσης στην PEGA, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε μια επιτροπή του ΕΚ σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Εγώ δεν θα το κάνω. Σας μεταφέρω την εντύπωση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής, ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσανε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο».

Το μέλος της επιτροπής, Σάσκια Μπρικμόντ, ανέβασε στο Twitter την επίσημη δήλωση της PEGA για να διαβεβαιώσει ότι αυτή συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, προσβλητική απέναντι στην συλλογική δουλειά που έχει γίνει την παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, χωρίς να την κατονομάζει, απλά αναφέροντας ότι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κ. Μπρικμοντ με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter ανέφερε: Αυτή είναι η επίσημη δήλωση της επιτροπής PEGA στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της. Η δήλωση από το μέλος του ΕΛΚ στη συνέντευξη Τύπου είναι προσβολή στη συλλογική ερευνητική δουλειά μας. Είναι μια τυπική προσπάθεια από το ΕΛΚ να χτυπήσει την αξιοπιστία τς δουλειάς μας, όπως κάνουν εκείνοι και η ελληνική κυβέρνηση με την δουλειά ερευνητών δημοσιογράφων και ΜΚΟ που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια για το PredatorGate και τις συνδέσεις μεταξύ κυβερνητικών μελών και εταιρειών όπως η Intellexa».

Φεύγουμε με περισσότερα ερωτήματα...

Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο εισηγήτρια της επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η PEGA ζήτησε διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών πριν από τις εκλογές, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του». 

Η ευρωβουλεύτρια είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την εμπλοκή της, ωστόσο δεν υπάρχουν «χίλια» σενάρια αλλά δύο: είτε οι παρακολουθήσεις έγιναν από την πλευρά της Intellexa είτε με εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων. «Η χρήση spyware είναι ποινικό αδίκημα που δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι αρχές θα ερευνούσαν διεξοδικά τη χρήση τέτοιων εργαλείων στο έδαφός τους. Μια τέτοια έρευνα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Χείρα βοηθείας από τον πρόεδρο

Σε... εντελώς διαφορετικό ύφος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Γέροεν Λένερς, Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα».

Σε άλλα σημείο ανέφερε «είμαι ικανοποιημένος, πρόσθεσε, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονουμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ,Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησαν «τις πιο γνωστές περιπτώσεις παρακολουθήσεων» και τα ευρύτερα θέματα του πλουραλισμού των ΜΜΕ και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

https://www.efsyn.gr

__________________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη.