15.11.22

Γιατί η Αμερική απάντησε στις τουρκικές ύβρεις; (Οι Αμερικανοί) “είναι σαν τον δολοφόνο που εμφανίζεται πρώτος στον τόπο του εγκλήματος”, ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ο Σοϊλού (video)

 

People lay flowers at the area of a deadly explosion the previous day on Istiklal Street in Istanbul, Turkey, 14 November 2022. According to Interior Minister Suleyman Soylu, at least eight people were killed and 80 others were wounded in an explosion that occurred on 13 November afternoon. EPA, ERDEM SAHIN

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Κάθε φορά που οι Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον υποβάλλαμε ερωτήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις ύβρεις εναντίον της υπερδύναμης από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του, η απάντηση των εκπροσώπων ήταν γνωστή εκ των προτέρων: Ερωτήστε την τουρκική κυβέρνηση, μας απαντούσαν.

Εμείς, βεβαίως, γνωρίζαμε ότι οι ερωτήσεις έπρεπε να απαντηθούν από τους Αμερικανούς και όχι από τους Τούρκους, διότι τους αφορούσαν. Όταν σε κατηγορεί κάποιος, και λέεει και τον λόγο, εσύ πρέπει να του δώσεις την πληρωμένη απάντηση. Οι τουρκικές καταγγελίες γίνονται δημόσια και επίσημα.

Για κάποιο περίεργο λόγο, δεν ήθελαν να αντιπαρατεθούν με τους εκπροσώπους μιας αυταρχικής κυβέρνησης, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα, έχει σχεδόν διαλύσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συναγελάζεται με όλους τους εχθρούς των ΗΠΑ. Με όλους: Από τη Μόσχα μέχρι την Τεχεράνη, από το Πεκίνο μέχρι το Καράκας και παραπέρα.

  • Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο, που ενώ γνωρίζαμε την απάντηση, επιμέναμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις. Μέχρι χθες βέβαια, που ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ξέσπασε» και απάντησε στις ύβρεις του υπουργού Εσωτερικών και ακραίου ισλαμο-εθνικιστή Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μετά τη βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη και την αποστολή των αμερικανικών συλλυπητηρίων που ακολούθησαν, ο εν λόγω κύριος, ο οποίος κυριαρχείται από άκρατο αντιαμερικανισμό και ο οποίος είναι ένας επικίνδυνος ισλαμιστής με ιρανικές τάσεις, αποφάσισε και δήλωσε:

«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι δεν δεχόμαστε, και απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ». Μάλιστα, μιλώντας από το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ισχυρίστηκε ότι αν η γυναίκα δεν είχε συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα. Έλαβε πληρωμένη απάντηση από την Αθήνα, αλλά οι άσχημες εντυπώσεις μένουν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών της Ουάσιγκτον, αφού μίλησε για την «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, δήλωσε τα εξής αποδοκιμάζοντας τον Σοϊλού, ο οποίος βρίζει συστηματικά τους Αμερικανούς:

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ.
  • Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.
  • Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Πρόκειται για αλλαγή στάσης έναντι της Τουρκίας; Αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε αλλά θα μπορούσαμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά ότι στον παραβατικό Σοϊλού θα συνεχίσουν να του απαντούν και να τον αποδοκιμάζουν και από μία άποψη είναι ένα βήμα μπροστά για τις ταραγμένες και τραυματισμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο ισλαμιστής Τούρκος υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει συχνά-πυκνά διατεταγμένες αποστολές εναντίον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ότι θα ήθελε να πει ο Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνει να το πράξει ο Σοϊλού, ο οποίος συνήθως ψεύδεται. Και στοχεύει πάντα την Αθήνα και την Ουάσιγκτον, φροντίζοντας να απευθύνεται στους Τούρκους εθνικιστές.

(Οι Αμερικανοί) «είναι σαν τον δολοφόνο που εμφανίζεται πρώτος στον τόπο του εγκλήματος», ήταν μία άλλη κουβέντα του Σοϊλού. Κατά τα άλλα, είναι ο υπουργός Εσωτερικών χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ…

Έχουμε καταθέσει πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα, ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες πλανώνται πλάνην οικτράν να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα συνετιστεί και θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, όσο τουλάχιστον ηγείται της χώρας ο σημερινός πρόεδρος. Αντίθετα όλο και περισσότερο θα τάσσεται με τις αυταρχικές χώρες που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να καμώνονται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ήξεραν. Διότι ο αντιαμερικανισμός έγινε ξανά …μόδα στην Τουρκία -όχι ότι μειώθηκε ποτέ δραματικά. Ο ισλαμοεθνικισμός του Ερντογάν είναι η κυρίαρχη ιδεολογία

https://hellasjournal.com