8.11.22

Ενίσχυση Στόλου: Αυτή την εβδομάδα «παίζει» πάλι σενάριο για γαλλικές κορβέτες!


 Στο βίντεο της NAVAL Group «συμπυκνώνεται» η πορεία ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας FDI , όμοιας με αυτή που ήδη έχει αρχίσει να ναυπηγείται στα ναυπηγεία της Λοριάν. Είναι οι φρεγάτες που το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε και κανένας άλλος δεν υποστήριξε ,μέχρι να προκύψει η συμφωνία AUKUS, και ο «τσακωμός» Μπάϊντεν-Μακρόν για το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων που έχασαν οι Γάλλοι από τους Αυστραλούς. 

Μπορεί σήμερα πολλοί και διάφοροι στην Αθήνα να εμφανίζονται ως …ένθερμοι υποστηρικτές των γαλλικών φρεγατών αλλά είναι γνωστή ιστορία ποιοι πραγματικά ήθελαν αυτές τις φρεγάτες και ποιοι τις «αμερικανικές αλουμινότρατες».

Ακόμη και το ΓΕΕΘΑ ήταν υπέρ της «αμερικανικής λύσης» εκτιμώντας την υποτιθέμενη «ποσότητα» της αμερικανικής πρότασης  και όχι την επιχειρησιακή ποιότητα της γαλλικής.
Έστω και χωρίς τα οπλικά συστήματα που ήθελαν οι ναύαρχοι -για τα Scalp Naval ο λόγος- οι γαλλικές φρεγάτες θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο.
Αρκούν οι 3 φρεγάτες; Όχι όπως λένε από το ΠΝ που θέλει να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα των κορβετών, που έχει γίνει το νέο…σήριαλ. Τη μία εβδομάδα είναι προτεραιότητα, την άλλη όχι και σταθερά κάποιοι προσπαθούν πάντα να «σπρώξουν» σε αμφιλεγόμενες «λύσεις».
Η κοινή λογική λέει ότι αφού επελέγησαν οι γαλλικές φρεγάτες η πιο παραγωγική λύση για το ΠΝ θα ήταν οι γαλλικές κορβέτες. Πρώτα απ΄ όλα γιατί «κάνουν στο ΠΝ» αλλά και για λόγους ομοιοτυπίας, συντήρησης κλπ.
Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει ξανά ρότα και προκρίνει την λύση των γαλλικών κορβετών. Η παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης γαλλικής φρεγάτας «φούντωσε» τα σενάρια. Πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει σοβαρά πρόταση των Γάλλων για να κλείσει συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ενεργοποίησης της option για την τέταρτη Belh@rra ή ακόμη και για το πρόγραμμα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διευκρίνισε ότι “περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης Belh@rra κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουμε όμως και εμείς πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις.

Εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, επανέλαβε, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ”.

Κάποιοι προχώρησαν ακόμη περισσότερο την σκέψη τους, μετά από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Antenna. Η ανακοίνωση ότι η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης «παγώνει» λόγω της γεωπολιτικής του αξίας, ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως μήνυμα προς την Ουάσινγκτον από την οποία το Μαξίμου φαίνεται να έχει παράπονα. Τα έδωσε όλα και το μόνο που εισπράττει είναι «χτυπήματα στην πλάτη» την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί δίνουν στην Τουρκία και τα F-16 . Οι ίδιοι δεν αποκλείουν λοιπόν να επιλεγεί η περαιτέρω «εξοπλιστική σύσφιξη σχέσεων» με τη Γαλλία.
Όλα αυτά είναι ακόμη σενάρια. Κι επειδή η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι στο χώρο των εξοπλισμών κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

https://www.militaire.gr