7.11.22

Οι σχέσεις του Νετανιάχου με τον Ερντογάν βρίσκονται στο ναδίρ: Θα τιμήσει τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (Α) και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Δ), δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής τους για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρά το γεγονός ότι ένα θέμα με τις πολιτικές του επιλογές το έχουμε, λόγω της σχέσης του με τους επικίνδυνους εθνικιστές του Ισραήλ, δεν μπορούμε όμως να μην παραδεχθούμε ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με βάση τις προ των εκλογών συμμαχίες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο κυρίαρχος παίκτης του πολιτικού και διπλωματικού παιγνιδιού. Εκτός, αν κάποιο από τα συνεργαζόμενα κόμματα, κάνει πίσω, κάτι που αποκλείεται με τα σημερινά δεδομένα.

Όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Νετανιάχου συνέχιζε να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κύπρου, με τους οποίους ανέπτυξε και προσωπική φιλία. Ο κ. Αναστασιάδης, θα είναι πιθανότατα ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον νικητή των εκλογών, καθώς θα βρίσκεται στο Ισραήλ για να τιμηθεί από το Εβραϊκό Κράτος.

  • Είναι μία από τις κινήσεις των Ισραηλινών που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Και έχει σημασία ότι αποφασίστηκε η βράβευση από τον πρόεδρο του Ισραήλ σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Γιαϊρ Λαπίντ.
  • Ο τελευταίος, είχε δείξει ένα περίεργο «τουρκολαγνισμό», ως να ήταν σκοπός της ζωής του η επαναφορά των σχέσεων με την Τουρκία, στην προηγούμενη κατάσταση. Όταν -να θυμίσω- οι δύο χώρες συνεργάζονταν και εναντίον των ελληνικών και των κυπριακών συμφερόντων.

Η στρατηγική και στρατιωτική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις τρεις χώρες. Και σε αυτή την εξίσωση περισσότερα κέρδη είχε το Εβραϊκό Κράτος, το οποίο «έβγαλε και λεφτά», καθώς η Αθήνα και η Λευκωσία έκαναν σημαντικές αγορές πολεμικού υλικού.

Όμως, ο Λαπίντ, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ δεν έπαιξαν τίμια. Διότι ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα. Αυτοί ήθελαν και την πίτα γερή και τον σκύλο χορτάτο. Όλα για την πάρτη τους. Έτσι βρέθηκαν στην αυλή του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νετανιάχου, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν, έχει τιμήσει τις συμμαχίες του με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και βρέθηκε μόνιμα στην απέναντι πλευρά από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συγκρούσεις τους δεν ξεχνιόνται, ούτε ο «Μπίμπι» θα ξεχάσει τη διαφήμιση σε όλους τους τουρκικούς αυτοκινητόδρομους με τη συγνώμη του στον Ερντογάν, όταν στις 22 Μαρτίου 2013, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην ουσία τον εξαπάτησε.

Βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ερντογάν και του ζήτησε να μιλήσει με τον Νετανιάχου. Και η ζημιά έγινε στο επόμενο τηλεφώνημα όταν υποτίθεται ότι ο τελευταίος ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του ισραηλινού λαού για την τραγωδία του Μαβί Μαρμαρά.

  • Από τότε μέχρι σήμερα οι δύο άνδρες μετατράπηκαν σε μισητούς εχθρούς. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο ερώτημα: θα συνεχίσουν την άγρια κόντρα ή απλά θα «παγώσουν» τα πράγματα μέχρι παρακάτω.

Αυτό που σίγουρα θα συμβεί, πάντως, είναι η συνέχιση και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία, είναι μία λαμπρή εξέλιξη σε μία δύσκολη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εάν ο Ερντογάν επιχειρούσε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Λαπίντ και ο Γκαντζ θα έκαναν τους …ανήξερους. Ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να βοηθήσει, όχι αναγκαστικά στέλνοντας δυνάμεις, αλλά με πολλούς άλλους τρόπους.

Η επίσπευση της παράδοσης του πολεμικού υλικού στην Ελλάδα και την Κύπρο, και ειδικά των ισραηλινών drones, θα βοηθούσε εξαιρετικά τις δύο χώρες, στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρούσε το αδιανόητο…

Να υπενθυμίσουμε -για να μην δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις- ότι η Πολεμική Αεροπορία και το πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδα είναι μερικά έτη μπροστά από την κατοχική Τουρκία. Σε ότι αφορά την Κύπρο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Σήμερα Δευτέρα στις 18.30 μ.μ., στη Δημοσιογραφική εστία, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Η Συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο – Από τα Ίμια στη Μαδρίτη», που γράψαμε μαζί με τον Νίκο Μελέτη, τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Βενιζέλος, ο Γιώργος Κέντας και ο Μιχάλης Παυλίδης. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Είναι και αυτό ένα βιβλίο έρευνας, το οποίο φωτίζει το άγνωστο παρασκήνιο που οδήγησε στην υπογραφή της απαράδεκτης συμφωνίας από τον Κώστα Σημίτη, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, και τον Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ, τότε πρόεδρο της Τουρκίας. Φυσικά θα μιλήσουμε και για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως καταλαβαίνετε -για να ευλογήσω τα γένια μου- το βιβλίο είναι πολύ επίκαιρο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Δράμα και κωμωδία μαζί ήταν οι λεγόμενες «σκιές» που έπρεπε να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και έπρεπε να ξεκαθαρίσει διότι, απ’ ότι ακούω, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απείλησε ότι γνωρίζει πολλά. Τι να είναι άραγε αυτά τα πολλά που γνωρίζει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τον κ. Νίκο Αναστασιάδη; Το «μπούλιγκ» του νυν προέδρου του ΔΗΣΥ στον προκάτοχό του και νυν ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου «έπιασε τόπο», που λέμε και στο νησί. Και ο κ. Αναστασιάδης έσπευσε να ανακοινώσει, για εικοστή φορά, την στήριξη του στον υποψήφιο του κόμματος. Το οποίο (κόμμα), ως γνωστόν, είναι πάνω από την Πατρίδα. Βέβαια, οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι ο κ. Αναστασιάδης άλλαξε γνώμη. Συνεχίζει να υποστηρίζει «υπόγεια» τον Νίκο Χριστοδουλίδη!!! Μην τρελαθούμε κιόλας…

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πέτρος Δημητρίου, είναι ο campaign manager της εκστρατείας του κ. Νεοφύτου. Πληρώνεται από το κράτος για να κάνει άλλη δουλειά, που δεν προβλέπεται από τις σημερινές αρμοδιότητές του. Μπράβο ρε «μάγκα». Δεν υπάρχεις, όπως λένε και οι «καλαμαράδες’ αδελφοί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Για την υποστήριξη του κ. Μαργαρίτη Σχοινά προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Ακατάγνωτα… Έφτασε στο σημείο ο άνθρωπος να σπείρει ζιζάνια ότι δήθεν ο αυταρχικός Βλαδίμηρος Πούτιν θα εκλέξει δικό του πρόεδρο, για να βοηθήσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Φυσικά, ο Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, έριξε μία άσφαιρη, όπως αποδείχθηκε, για να πλήξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Από τότε, και όσο αρνείται να αποκαλύψει τον …«πράκτορα» του Πούτιν, δικαιούμαστε να τον χαρακτηρίζουμε ως την προσωποποίηση των “Fake News”. Περιττό να αναφέρω ότι αν αποδείξει του λόγου του το αληθές, θα τον αποθεώσω…

Με την ευκαιρία: Αν δει κάποιος τον εκπρόσωπο Τύπου της Ε.Ε. στην Κύπρο να του στείλει τα χαιρετίσματα μας.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal