22.11.22

Ρωσία: Αυτά παθαίνουν όσοι αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές και να πάνε στο μέτωπο (βίντεο)


Σε μία ρωσική μονάδα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, κατά την διάρκεια του σχηματισμού, δύο στρατιώτες καλούνται μπροστά από τον διοικητή τους, όπου τους απαγγέλονται κατηγορίες και τους ανακοινώνεται η σύλληψη τους.

Όπως τους ανακοινώνει ο διοικητής, έχει δημιουργηθεί ποινική υπόθεση εναντίον του για μη συμμόρφωση με εντολές, καθώς αρνήθηκαν να πάμε στο μέτωπο της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, άνδρες που φοράνε διακριτικά με την επιγραφή «Στρατιωτική αστυνομία», συλλαμβάνουν τους στρατιώτες και, αφού τους ψάχνουν, τους βάζουν χειροπέδες και τους κλείνουν σε ένα αστυνομικό βαν.
Όπως αναφέρουν ειδικοί, δεν υπήρχε λόγος να γίνει η σύλληψη των στρατιωτών κατά την διάρκεια του σχηματισμού της μονάδας τους, μπροστά στους υπόλοιπους Ρώσους στρατιώτες.

«Έγινε αποκλειστικά για τον εκφοβισμό των υπολοίπων. Το έκαν για παραδειγματισμό, για όποιον δεν θέλει να πάει να πολεμήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαξίμ Γκρεμπενιούκ, δικηγόρος που διευθύνει την οργάνωση υπεράσπισης Στρατιωτικού Διαμεσολαβητή στη Μόσχα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα στη Ρωσία σχετικά με την τιμωρία για λιποταξία, λεηλασία και παράδοση στην αιχμαλωσία. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, η ανυπακοή διαταγής ανώτερου αξιωματικού καθώς και η άρνηση συμμετοχής σε στρατιωτική ή πολεμική δράση τιμωρείται με δύο έως τρία χρόνια φυλάκιση.