22.11.22

Έκτακτο διάγγελμα Α.Βούτσιτς στον σερβικό λαό: “Είμαστε στα πρόθυρα σύρραξης – Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς του Κοσόβου! Ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσιτς, ανακοίνωσε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο, που έγιναν στις Βρυξέλλες. Το τέλος του δρόμου έφτασε για όλους στα Βαλκάνια.

Οι Αρχές του Κοσόβου θα επιβάλλουν από αύριο πρόστιμα στους Σέρβους για την μη αλλαγή πινακίδων κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως πογκρόμ και εκκαθάριση της περιοχής από το σερβικό στοιχείο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δίνει αυτή τη στιγμή έκτακτο διάγγελμα ενημερώνοντας τους πολίτες της Σερβίας για τις δραματικές πλέον εξελίξεις.

Αλβανοί και Σέρβοι βρίσκονται με τα όπλα στα χέρια με την σύρραξη να είναι θέμα χρόνου. Οι Σέρβοι αναφέρουν ότι αλβανική στρατιωτική φάλαγγα τεθωρακισμένων ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Πρίστινα για την Μιτρόβιτσα.

Ο σερβικός Στρατός έχει τεθεί ξανά σε ύψιστη ετοιμότητα.

«Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατόπιν εντολής του προέδρου Aleksandar Vučić» δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας Miloš Vučević.

Παράλληλα, στο βόρειο Κόσοβο οι Σέρβοι έκλεισαν όλα τα μαγαζιά της περιοχής και ετοιμάζονται να στήσουν οδοφράγματα.

Η κατάσταση είναι πολύ οριακή…

Πρόεδρος Σερβίας: Είμαστε στα πρόθυρα συγκρούσεων

Ο ίδιος ο Α.Βούτσιτς είπε ότι:

“Λάβαμε τις τελευταίες πληροφορίες , η κατάσταση είναι στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Η κατάσταση στο Κόσοβο είναι δύσκολη, είμαστε στα πρόθυρα συγκρούσεων!

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δεν δέχτηκε καμία πρόταση, ζήτησε το ακατόρθωτο, έχουμε άγρυπνες νύχτες μπροστά μας»

Η Πρίστινα έχει στείλει ειδικές δυνάμεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ξέρω ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα μου πουν ότι δεν αντέχουν άλλο, αλλά η ζωή του καθενός είναι πιο σημαντική για εμάς από οτιδήποτε άλλο.

Ζητώ για άλλη μια φορά από τη Δύση να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί».

Βούτσιτς: Έχουμε μπροστά μας άγρυπνες νύχτες!

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλτζμπίν Κούρτι ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

“Τα κείμενα που δεχθήκαμε άλλαξαν δέκα φορές, αλλά η αλβανική πλευρά πάντα πρόσθετε κάτι που ήταν σαφές ότι δεν ήταν δυνατό. Σήμερα, είναι σαφές σε όλους ποιος ήταν εποικοδομητικός και ποιος αγωνίζεται για ειρήνη και σταθερότητα”, είπε ο Βούτσιτς.

“Θα ακούσουμε ποια θα είναι η συμβουλή και το αίτημα του Ύπατου Εκπροσώπου. Ζήτησε να μην επιβάλουν κυρώσεις, χωρίς να εκδώσουμε νέες πινακίδες, κάτι που είπαμε ότι ήταν εντάξει. Θα σεβαστούμε και θα ενεργήσουμε ανάλογα”, είπε ο Βούτσιτς.

“Έχουμε άγρυπνες νύχτες και πολλές δύσκολες μέρες μπροστά μας. Όταν μιλάς για κάτι στο μέλλον, πρέπει να σεβαστείς τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Είναι ένα εμπόδιο.

Θέλουν να γίνει κάτι που δεν έχει καν συζητηθεί. Σεβαστό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο το επόμενο διάστημα. Δεν νομίζω ότι έχουμε τραγωδία, αλλά δεν θα είναι εύκολο”, είπε ο Βούτσιτς.

Είπα στον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο ότι το κράτος θα είναι μαζί τους.

«Μπορώ να πω στους ανθρώπους του Κοσσυφοπεδίου ότι το κράτος θα είναι πάντα μαζί τους», είπε ο Βούτσιτς.

Η αστυνομία του Κοσόβου θα αρχίσει από αύριο να τιμωρεί τους Σέρβους για τις πινακίδες!

Από αύριο η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σε πολίτες που έχουν αυτοκίνητα με πινακίδες πόλεων του Κοσσυφοπεδίου που εκδόθηκαν από το σερβικό MUP.

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δηλώνει ότι “παρακολούθησε συνεχώς όλα τα γεγονότα και από επιχειρησιακή άποψη έκανε αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τις οποίες έλαβε τα απαραίτητα, εύλογα και νόμιμα μέτρα για την εφαρμογή νόμων και αποφάσεων του κράτους”.

«Σύμφωνα με την απόφαση για τις πινακίδες, προβλέπεται προειδοποιητικό μέτρο έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή, από τις 22 Νοεμβρίου, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση και το σχέδιο της αστυνομίας, αναμένεται να ξεκινήσει κατά την πρωινή βάρδια», αναφέρει η απάντηση της Αστυνομίας του Κοσόβου στο Indeksonline.

Πρόστιμα 150 ευρώ θα επιβληθούν σε οδηγούς που δεν έχουν εκ νέου ταξινομήσει τα οχήματά τους σε πινακίδες RKS.

https://warnews247.gr/