3.11.22

Οι 243 νύχτες αϋπνίας του Ταγίπ Ερντογάν: Οι δημοσκοπήσεις τον αναγκάζουν να μην κοιμάται, πάει για ιστορική ήττα… Τo Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Burak Bekdil για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία  και για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων  με εκτιμήσεις εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Τίτλος του αρνητικού άρθρου για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν: Turkey: 243 Sleepless Nights for Erdogan (Τουρκία: Οι 243 νύχτες αϋπνίας τον Ταγίπ Ερντογάν).

 Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Yöneylem, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Τουρκία έχει «κακή διακυβέρνηση» και το 58,7% λέει ότι «δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Ερντογάν (Erdogan)». Μόνο το 33,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Erdogan, ενώ το 55,6% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προοιωνίζουν μια εύκολη επικράτηση της αντιπολίτευσης και μια ιστορική ήττα για τον Εrdogan. Είναι ξεκάθαρο ότι το 2023, για πρώτη φορά έπειτα από την πρώτη του εκλογή το 2002, ο Erdogan δεν θα είναι ο επικρατέστερος  υποψήφιος.

Ωστόσο δεν θεωρείται πιθανή μια ομαλή δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας, καθώς τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης (CHPIYI και άλλα τέσσερα μικρότερα) έχουν διαφορετικές ιδεολογίες και ενώθηκαν για να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Erdogan. Πιθανότερος υποψήφιος είναι ο ηγέτης του CHP, σοσιαλδημοκράτης Kemal Kılıçdaroglu.

Σε αυτήν την περίπλοκη εικόνα, η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας που αντιστοιχεί στο 11-13% του πληθυσμού της θα είναι ο ρυθμιστής, καθώς οι ακραία εθνικιστικές και αντικουρδικές πολιτικές του Erdogan τούς έχουν απομακρύνει από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Επίσης, ένα νέο σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων ίσως συσπειρώσουν τους Τούρκους γύρω από τον Πρόεδρό τους, ενώ ένας πακτωλός χρημάτων από φιλικές της Τουρκίας χώρες, όπως το Κατάρ και η Ρωσία, μπορεί να κάνουν τους πεινασμένους Τούρκους να νοιώσουν ότι σύντομα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Εναλλακτικά, ο Erdogan θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χειραγωγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι θα συμβεί αν ο Erdogan χάσει οριακά τις προεδρικές εκλογές και το κυβερνών ΑΚΡ με το συγκυβερνών ΜΗΡ χάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Σχεδόν εμφύλιος, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι οι βίαιοι υποστηρικτές του Erdogan θα αποδώσουν την ήττα του σε ξένο ‘παράγοντα’ και θα κατηγορήσουν την CIA και την Mossad.

Σε κάθε σενάριο, μετά τον Ιούνιο 2023, η Τουρκία φαντάζει σαν ένα πλοίο που βυθίζεται αργά, αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar, το 76,6% των Τούρκων θεωρούν σημαντικότατα τα προβλήματα της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το διάστημα 2013-2021, το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Τουρκία έπεσε από τα 12.615 δολάρια  στα 9.587 δολάρια, ενώ ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας έφθασε τον Αύγουστο στο 80%. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο Οργανισμό ερευνών ENAG, ο πραγματικός ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 181%.

Άλλη δημοσκόπηση ανεξάρτητου φορέα (Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi) δείχνει ότι αν διεξάγοντο αύριο εκλογές στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα έπαιρνε το 29,5% των ψήφων, το αντιπολιτευόμενο CHP το 29,7% και το συγκυβερνών με το ΑΚΡ εθνικιστικό ΜΗΡ μόνο το 6,4%. Επίσης το κόμμα IYI θα έπαιρνε το 13,5%, ανεβάζοντας έτσι την συνολική δύναμη της ενωμένης αντιπολίτευσης στο  43,2%.

*Ο Burak Bekdil είναι επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος που απολύθηκε από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας και τώρα γράφει για το Gatestone για θέματα Τουρκίας. Επίσης είναι μέλος στο Middle East Forum.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute – άρθρο του Burak Bekdil – Turkey: 243 Sleepless Nights for Erdogan 

https://hellasjournal.com