28.10.22

Από την θεωρία στην πράξη: Με τα Marder το σύγχρονο δόγμα μάχης για το Πεζικό γίνεται πραγματικότητα* Θα συνεχιστεί το όραμα 30 ετών του πεζικού;

Τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταφερθούν και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις στον Έβρο. Το πρωί της Παρασκευής, τα Marder για πρώτη φορά θα ενταχθουν σε ουλαμό τεθωρακισμένων κατά την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη. Πηγή εικόνας: Hellasjournal
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Το τριαντακονταετές όραμα του Στρατού Ξηράς για το μηχανοκίνητο Πεζικό, φαίνεται, εν έτει 2022, ότι ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα.

Οι Επιτελείς μηχανοκίνητων σχηματισμών, που γνωρίζουν μάλιστα τις σημερινές δυσκολίες, ευελπιστούν ότι μετά τα πρώτα γερμανικά Marder, η «κοσμογονία» για τις μονάδες τους πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, ειδικά αν η Ελληνογερμανική συμφωνία για τα KF-41 Lynx κλειδώσει και προχωρήσει το σχέδιο που προβλέπει την ταυτόχρονη επένδυση δημιουργίας γραμμής παραγωγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στη Β. Ελλάδα.

Το γεγονός των παλαιών δικαστικών διενέξεων που έχουν πάρει διαχρονική μορφή, ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και την γερμανική εταιρεία, φαίνεται πως αποτελεί το μαύρο σύννεφο των συνομιλιών, με τις δυο πλευρές ωστόσο να δηλώνουν θετικές στο να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή.

Συνεχής πολιτική κόντρα Marder- BMP-1…

Πάντως πριν από λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νεοαποκτηθέντα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder είπε ότι αυτά θα μεταφερθούν σε μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού στον Έβρο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιμένει να ομιλεί για «αφοπλισμό» των νησιών λόγω της παραχώρησης των BMP-1 στην Ουκρανία και πως τα νέα Marder ΔΕΝ μεταφέρθηκαν στην θέση των BMP στη νησιωτική Ελλάδα.

Έμπειροι Αξιωματικοί των Τεθωρακισμένων και του Πεζικού, οι χρήστες δηλαδή, των Marder και κάθε τύπου τεθωρακισμένων δίνουν την δική τους εξήγηση για την απόφαση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα νεοαποκτηθέντα Τεθωρακισμένα να βρεθούν στον Έβρο κι όχι στα νησιά.

Μ-1117 για αρχή αντί ΒΜΡ-1 στα νησιά

Στα νησιά όπως σημειώνεται από τις πηγές μας, επελέγησαν- γι’ αρχή- τ’ αμερικανικά Μ-1117 τα οποία ήδη έχουν μεταφερθεί σε στρατιωτικούς σχηματισμούς των νησιών και μάλιστα προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στη γείτονα η οποία δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει ξανά την πάγια αξίωσή της περί της αποστρατιωτικοποίησης.

Τόσο σε μεγάλα νησιά, όσο και σε μικρότερα που βρίσκονται στρατιωτικές φρουρές, τα τροχοφόρα -όπως τα Μ-1117- έχουν κριθεί από το στρατιωτικό Επιτελείο κατά πολύ καταλληλότερα από τα ερπυστριοφόρα, όπως τα Marder.

  • Δρόμοι στενοί, σοκάκια, περιορισμένο οδικό δίκτυο, ορεινοί όγκοι, δημιουργούν αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια κινήσεων, πόσο δε μάλλον σε μια ταχεία κίνηση που απαιτεί μεγάλη ευελιξία ώστε οι δυνάμεις να φτάσουν το ταχύτερο δυνατό στα σημεία ανάπτυξης, αποτρέποντας οποιαδήποτε μορφής αποβατική ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τ’ αμερικανικά Μ-1117 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, ήταν εξοπλισμένα με όπλα ηλεκτρικής πυροδότησης (joystick), δηλαδή διέθεταν εσωτερικά, ένα 50άρι κι ένα βομβιδοβόλο ΜΚ19 των 40 χιλιοστών.

Στα Ελληνικά Μ-1117 είδαμε εξ αρχής της άφιξής τους ότι τοποθετήθηκε έστορας στον οποίο εφαρμόζονται MG-3 ή πολυβόλο MAG.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμπειρο προσωπικό του Στρατού Ξηράς προσαρμόζει και πολυβόλο των 0,50 ή βομβιδοβόλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε ορισμένα Μ-1117 και άλλου είδους όπλα ώστε να είναι ακόμη πιο ισχυρά για την αποστολή που τα υπολογίζει ο Στρατός Ξηράς.

Το σύγχρονο δόγμα μάχης στις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού

Και φτάνουμε ξανά στα Marder και την επιχειρησιακή τους θέση, πίσω ακριβώς από το αρματικό δυναμικό μιας μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

  • Για πολλούς ίσως είναι δυσνόητα αλλά οι πρόσφατες εικόνες από την Ουκρανία ίσως βοηθήσουν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ίλες αρμάτων μάχης των Ρώσων να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, σε κεντρικούς δρόμους της Ουκρανίας ή μέσα σε χωριά; Οι εικόνες αυτές μαρτυρούσαν την ανάγκη ύπαρξης του μηχανοκίνητου πεζικού, που με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης θ’ ακολουθούσαν τα άρματα ώστε αυτά και τα πληρώματά τους να έχουν την υποστήριξη πυρών και ο ένας να καλύπτει τον άλλον.

Τα ρωσικά άρματα μάχης που δεν υποστηρίζονταν από πεζικό ήταν αυτά που κινήθηκαν στην Ουκρανική γη ως «πρόβατα επί σφαγή», τα οποία είτε έπεφταν σε ενέδρες των ουκρανών, είτε ξέμεναν από καύσιμα αφού Διοικητική Μέριμνα δεν υπήρξε και τα πληρώματά τους τα εγκατέλειπαν ατάκτως.

Στο δόγμα του ΝΑΤΟ έχει επικρατήσει η υποστήριξη των αρμάτων μάχης από το μηχανοκίνητο πεζικό και αυτό στην Ελλάδα μέχρι τώρα θεωρούνταν σχεδόν ανέφικτο καθώς τα Μ-113 δεν είναι ικανά ν’ ακολουθήσουν τους σχηματισμούς αρμάτων μάχης που αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 70 χλμ αν μιλάμε για τα πιο σύγχρονα Leopard 2 HEL.

Κατά συνέπεια το όραμα του μηχανοκίνητου πεζικού είναι η προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και Μάχης ώστε τα τμήματά του να είναι ικανά ν’ ακολουθούν τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς αρμάτων μάχης κατά την φάση ελιγμών στο πεδίο της μάχης. (σ.σ. ρεπορτάζ μας από τις 03/06/2022)

Επιπλέον τα νέα Marder που είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο των 20 χιλιοστών και θερμικό σκοπευτικό 3ης γενιάς για νυχτερινή παρατήρηση και σκόπευση, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη μαχητική ικανότητα των μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο καθώς τα οχήματα αυτά εκτός από τη μεταφορά τμημάτων στον χώρο ανάπτυξης, μπορούν να υποστηρίζουν ενεργά τα στελέχη του πεζικού με πυρά ακριβείας.

Επιπλέον το σύγχρονο δόγμα μάχης, συνδυασμού αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητου πεζικού, επιτέλους- λένε οι ίδιες στρατιωτικές πηγές- φεύγει από την σφαίρα της θεωρίας και γίνεται πραγματικότητα.

Και αυτό διότι τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ & ΤΟΜΑ (Μ-113 & BMP-1) δεν μπορούν λόγω μειωμένης ταχύτητας ν’ ακολουθήσουν μια προέλαση σε ίδιο χρόνο, αρμάτων μάχης Leo 2 A4 & Leo 2 Hell.

Ο κινητήρας του Marder 1 A3, 591 ίππων με μέγιστη ταχύτητα τα 65 χλμ και η αυτονομία των 520 χλμ επιτρέπουν στις μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού ν’ απεγκλωβιστούν από παρωχημένα μοντέλα τακτικής στο πεδίο της μάχης, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα, ευκινησία και το κυριότερο με ισχύ πυρός, η οποία θα μπορεί να παρέχει άμεση υποστήριξη στα αποβιβαζόμενα τμήματα πεζικού στα σημεία επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις.

https://hellasjournal.com/