28.10.22

Άρθρο καταπέλτης των “Times” εναντίον του “χρήσιμου ηλίθιου” Ταγίπ Ερντογάν: “Προδίδει το ΝΑΤΟ για την αγάπη του Βλαντιμίρ


 Η εφημερίδα Times του Λονδίνου δημοσιεύει άρθρο του Roger Boyes, που είναι καταπέλτης για την Τουρκία, στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι περίεργο που οι Ρώσοι δεν θέλουν τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Τίτλος του άρθρου: «Erdogan is betraying NATO for a Putin lovein» και υπότιτλος «Finland and Swedenadmission to the alliance is being held up by Turkey at the Kremlins behest» – “Ο (Ταγίπ) Ερντογάν προδίδει το ΝΑΤΟ για την αγάπη του (Βλαντιμίρ) Πούτιν” – “Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία αποτρέπεται από την Τουρκία κατ’ εντολή του Κρεμλίνου”.

Σημειώνει ότι η συμμαχία  γίνεται πιο δυνατή: η αλληλεγγύη και η επέκτασή της μπορούν, παρά τις δεκαετίες ηττοπάθειας, να συρρικνώσουν τη δύναμη του Βλαντιμίρ Πούιν (Putin) και των ομοίων του.

Όλοι οι δυτικοί  επιθυμούν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Όχι όμως και η Τουρκία.. Ενώ η υπόλοιπη συμμαχία σπεύδει να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Άγκυρα δεν έχει καν ξεκινήσει τη διαδικασία. Τα δύο παραδοσιακά ουδέτερα σκανδιναβικά κράτη δεν μπορούν να προσχωρήσουν στο διατλαντικό σύμφωνο μέχρι να υπάρξει πλήρης ομοφωνία.

Ωστόσο ο Recep Tayyip Erdogan δείχνει μια απερίσκεπτη αγάπη προς τον Putin. Στην πραγματικότητα χορηγεί όλο και πιο ισχυρές δόσεις στρυχνίνης στην  άμυνα της Δύσης.

  • Έσπευσε να δώσει στον Putin ευχές για τα 70ά γενέθλια αυτόν τον μήνα. Αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επιδιώκει ενεργά να επωφεληθεί από την κατάσταση. Το εμπόριο με τη Ρωσία έχει φτάσει σε νέο υψηλό: 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Η Turkish Airlines τοποθετεί μεγαλύτερα αεροσκάφη στα ρωσικά της δρομολόγια λόγω της τουριστικής έκρηξης. Οι Ρώσοι έχουν αγοράσει περισσότερα από 8.000 ακίνητα στην Τουρκία μέχρι στιγμής φέτος (ήταν 5.000 πέρυσι). Οι ολιγάρχες της Μόσχας αισθάνονται ασφαλείς όταν δένουν και επισκευάζουν τα γιοτ τους στην Τουρκία.

Όταν ο Erdogan θέλει να ενοχλήσει τους Αμερικανούς αγοράζει συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία. Το αποτέλεσμα: Ο Putin δεν θα είναι ποτέ παρίας, όσο ο Erdogan είναι πρόθυμος να βοηθήσει. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει κάτι σε αντάλλαγμα: βοήθεια από τη Ρωσία για να κερδίσει μια νέα θητεία τον ερχόμενο Ιούνιο.

Θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει από τη Φινλανδία (και ειδικά από τη Σουηδία) αυστηρότερη επιβολή των νόμων για την έκδοση Κούρδων εξόριστων που ζουν εκεί. Ή μπορεί απλώς να αναστείλει τη διαδικασία επικύρωσης μέχρι την εκλογή του, οπότε το ρεύμα του πολέμου μπορεί να έχει αλλάξει υπέρ του Putin ή η δυτική υποστήριξη προς τον Zelenskyy να έχει αποδυναμωθεί.

Αλλά η σχέση με τον Putin είναι κάτι περισσότερο από εμπορικές χάρες. Έχουν καταλάβει ο ένας τα όρια του άλλου. Ως παλιός κατάσκοπος, στον Putin αρέσκεται  να συναλλάσσεται με ουδέτερα κράτη και σίγουρα θα προτιμούσε η Φινλανδία να παραμείνει έτσι. Θέλει μια διεθνώς επιβεβλημένη ουδετερότητα για την Ουκρανία, χορεύει σε ιδιωτικούς γάμους στην ουδέτερη Αυστρία και λέγεται ότι έχει μέρος της περιουσίας του στην ουδέτερη Ελβετία.

Ο στρατηγικός του στόχος θα ήταν να φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να δηλώσει ουδετερότητα. Γνωρίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό, θα συμβιβαζοταν με το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας επιπόλαιος, αναξιόπιστος σύμμαχος για τη δυτική συμμαχία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποδέχεται για λίγο την συνδιαλλαγή  της Τουρκίας με ένα ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος. Αλλά ο Putin ξέρει πώς να ξετυλίξει διακριτικά οποιαδήποτε τουρκική σχέση με το Κίεβο.

Ο Erdogan συνδιαπραγματεύτηκε το άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, αλλά οι εξαγωγές σιτηρών ρέουν μόνο σε χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Γιατί; Η ήδη εύθραυστη συμφωνία πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα και ο Putin σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την προθεσμία εις βάρος του Κιέβου. Ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι ο μεσάζων, αποσπώντας παραχωρήσεις από τους Ουκρανούς προς όφελος του φίλου του.

Η Τουρκία έδωσε νωρίς στήριξη στα ουκρανικά στρατεύματα με προμήθειες drones. Τώρα αυτά στερεύουν και η Ρωσία επενδύει σε φθηνότερα ιρανικά drones. Αποτέλεσμα: Η Ουκρανία εκτίθεται από αέρος και η Τουρκία έχει διδαχθεί ότι δεν είναι ο μόνος προμηθευτής drone στην κρίση.

Τα συμφέροντα του Erdogan και του Putin συγκρούονται σε πολλά σημεία ανάφλεξης, στη Λιβύη, στη βόρεια Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά συνήθως παραμένουν φίλοι. Ο Τούρκος ηγέτης πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στη δική του διπλωματική ιδιοφυΐα. Ο Ρώσος ηγέτης μάλλον πιστεύει ότι έχει μετατρέψει τον νέο σουλτάνο σε «χρήσιμο ηλίθιο».

Μοιράζονται μια βαθιά δυσπιστία για τις αμερικανικές προθέσεις. Αυτό δεν είναι υγιές θεμέλιο για το νέο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθούν αμέσως στη συμμαχία και να φέρουν μαζί τους τις πολύ ανεπτυγμένες ιδέες τους για τη στρατηγική ανθεκτικότητα.

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan θα πρέπει να κάνει την επιλογή του: να εργαστεί για μια κοινή υπεράσπιση της Δύσης ή να απολαύσει μια μακρά σύνταξη με τον εγκληματία πολέμου Vladimir Putin.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Times του Λονδίνου – Άρθρο του Roger Boyes

https://hellasjournal.com

____________________

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο