1.9.22

Ξαφνικά διευρύνει τα μέτωπα ο Λαβρόφ εγείροντας θέμα Υπερδνειστερίας: Απειλεί με πόλεμο τη Μολδαβία!

 


H Υπερδνειστερία – το μικρό “φιλορωσικό κομμάτι γης” στο υπογάστριο της Μολδαβίας – αποτελεί από την αρχή της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία έναν βάσιμο λόγο ανησυχίας.

Μέχρι στιγμής κάποιες ύποπτες εκρήξεις που “μύριζαν” ρωσική προβοκάτσια ή κάποιες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ή ακόμη και η πομπώδης επίδειξη της Μολδαβίας ως στόχου από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των βλέψεων της ρωσικής εισβολής προς τη Μολδαβία μέσω της Υπερδνειστερίας ή του “Ντονμπάς της Μολδαβίας” όπως την αποκαλούν πολλοί.

Σήμερα, ωστόσο, δια στόματος Λαβρόφ, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η Υπερδνειστερία ήρθε ξανά και άκρως ανησυχητικά στο προσκήνιο.

Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε τη Μολδαβία ότι η απειλή της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει “ειρηνευτικές δυνάμεις” – όπως χαρακτηρίζει τα στρατεύματά της –  στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μετά από ένοπλη σύγκρουση φιλο-ρώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία ζητεί η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

  • Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι“, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Το περιστατικό αυτό, το 2008, οδήγησε σε πόλεμο πέντε ημερών στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις της Γεωργίας. Λίγο μετά, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και ενός άλλου αποσχισθέντος γεωργιανού εδάφους, της Αμπχαζίας.

Η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία/https://hellasjournal.com