1.9.22

Καραμανλής: Άπλετο φως στις υποκλοπές, το απόρρητο υποτάσσεται στη κάθαρση

 


Ήταν αναμενόμενο να αναφερθεί στο μείζον θέμα των υποκλοπών ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όχι μόνον γιατί και αυτός υπήρξε θύμα υποκλοπών, αλλά επειδή θεωρεί, όπως είπε, το θέμα «τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν αντέχεται να μένουν σε αυτό σκιές». Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του για τον Κρητικό Γιάννη Κεφαλογιάννη, πολιτικό της παράταξης ο πρώην Πρωθυπουργός με ασυμβίβαστη όπως ειπώθηκε προσήλωση στα θέματα διαφάνειας, έκανε μια ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της παρακολούθησης τηλεφώνων, ζητώντας να έρθουν όλα στο φως, όλα, όπως τόνισε, στο «άπλετο φως».

Ζήτησε επίσης να υπάρξει διακομματική συνεργασία για διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει όχι μόνον την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά εν γένει και την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Έκανε μάλιστα και επίκληση του απορρήτου ότι υποτάσσεται στην κάθαρση του δημόσιου βίου.

Μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο στα Ανώγεια αναμεσά τους και βουλευτές καθώς και ευρωβουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα ζητώντας διαύγεια και διαφάνεια, τα οποία όπως είπε, είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Και πρόσθεσε: Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

 

Αντιδημοκρατικό, παράνομο και ανόητο

Αυτό όμως που έκανε αίσθηση και χειροκροτήθηκε ήταν όταν αναφέρθηκε στα γεγονότα, λέγοντας ότι το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

***
Η Τουρκία επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο

Αλλά η παρέμβασή του δεν περιορίστηκε μόνον για τις υποκλοπές. Αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναθεωρητική Τουρκία που θέλει να ηγεμονεύσει στην ευρύτερη περιοχή, που δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Που επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο». Και πρόσθεσε με νόημα: »Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να φροντίζουμε για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και παράλληλα να συντηρούμε την εθνική ομοψυχία».

 https://www.tovima.gr