25.9.22

Προς προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία: Στρατολογία με “καρότο και μαστίγιο” – Εκατοντάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις

 


Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.

Το τηλεγράφημα του TASS αναμετέδωσε το Reuters.

Η Μόσχα ξεκίνησε χθες Παρασκευή τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, προκαλώντας την καταδίκη από το Κίεβο και την Δύση, που απέρριψαν τις ψηφοφορίες ως απάτη και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Εγκαταλείπουν τη Ρωσία κατά χιλιάδες

Περισσότεροι από 730 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία σε διαδηλώσειςκατά του προεδρικού διατάγματος για μερική επιστράτευση, σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι έλαβε γνώση για συλλήψεις σε 32 διαφορετικές πόλεις, από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σιβηρία.

Οι διαδηλώσεις που έχουν λάβει άδεια είναι παράνομες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, η οποία επίσης απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρείται ότι δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις.

«Θέλεις να γίνεις σαν εμένα; έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα.

Πλάνα από την ίδια διαδήλωση εμφάνιζαν Ρώσους αστυνομικούς να μεταφέρουν άνδρες και να οδηγούν γυναίκες σε βαν της αστυνομίας.

«Μεγάλη» κυκλοφορία οχημάτων που θέλουν να περάσουν από την Ρωσία στην Γεωργία

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν σήμερα μια «μεγάλη» κυκλοφορία οχημάτων που κινούνται με προορισμό τη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να υπολογίζονται σε έναν μόνο συνοριακό σταθμό, τρεις μέρες μετά την μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών αυτής της ρωσικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία.

Λόγω αυτής της εισροής, «οι εκτελωνισμοί γίνονται δύσκολα», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε τους Ρώσους να μην επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα είναι υψηλότερος από τη συνηθισμένο, αλλά ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων αστυνομικών για να «διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια».

Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο μερικές φορές για πολλές ώρες αναμονής για τη διέλευση των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αναφορές για «έξοδο» Ρώσων είναι «πολύ υπερβολικές».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών σε όσους λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

“Δώρο” υπηκοότητα για τους αλλοδαπούς που θα πολεμήσουν

Ο  Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να μπορέσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στρατολογούν και τους μετανάστες

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν, πάντως, αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Mε πληροφορίες από Reuters, TASS AFP, AΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Μόσχα