25.9.22

Ο διάλογος με τον ισλαμιστή Ερντογάν μπορεί να περιμένει: Διαφορετικά θα υπονομευθεί ο αγώνας όσων παλεύουν εναντίον των τουρκικών F-16 (video)

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει στο βιβλίο επισκεπτών, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Προκλήθηκαν έντονες συζητήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Παρασκευή το απόγευμα.

Αν και οι πάντες, σχεδόν, ήταν σύμφωνοι με το μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει και δεν θα δεχθεί ποτέ να διαπραγματευθεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, αρκετοί στάθηκαν στο σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας, όπου άνοιγε ένα παράθυρο για το διάλογο.

Υπήρχαν και άλλοι που τον έκριναν επειδή δεν μίλησε για ιστορικά γεγονότα που αμφισβητεί η Τουρκία, για τα οποία -και ως μία αναφορά- θα χρειαζόταν να ομιλεί άλλη μισή ώρα.

Δεν προσπαθώ να τον δικαιολογήσω, διότι δεν είναι δουλειά μου, αλλά για χάρη της συζήτησης και λόγω της εμπειρίας μου από τον ΟΗΕ, όπου έχω καλύψει δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις, γνωρίζω ότι ούτε χρόνος υπάρχει, και επίσης ότι οι ηγέτες απευθύνονται σε ένα διεθνές ακροατήριο που ολίγα γνωρίζει για τα θέματα και τα προβλήματα της κάθε χώρας.

  • Όσα έπρεπε να πει για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τα τόνισε και τα υπογράμμισε και θα έλεγα πως ήταν καλός και πειστικός. Διότι σε αντίθεση από τον Ταγίπ Ερντογάν που εκτόξευσε μίσος εναντίον της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές τις αθλιότητες του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές κατάλαβαν αμέσως ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε την αλήθεια και ο Ερντογάν ένα μάτσο ψέματα.

Το πιστεύω του υπέρ της ειρήνης με τον τουρκικό λαό, ήταν αυτό που εκτιμήθηκε από όσους άκουσαν με προσοχή την ομιλία του. Και απευθυνόταν πρωτίστως στους Αμερικανούς και τους λοιπούς συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, που ακόμα και σήμερα καλύπτουν τον παραβάτη και εισβολέα Ερντογάν.

Στο θέμα του διαλόγου, τα πράγματα αλλάζουν. Διότι δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη, μετά και τις ύβρεις του Ερντογάν στο πρόσωπό του να καθίσει απέναντι του ως να μην συνέβη τίποτα.

Εκτός του προσωπικού ζητήματος, που είναι σοβαρότατο, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Τουρκία προσβάλλει καθημερινά στους ουρανούς του Αιγαίου την ελληνική κυριαρχία και επίσης, ότι ο Ερντογάν και όλοι οι ανώτεροι Τούρκου αξιωματούχοι μας λένε κατάμουτρα ότι τα ελληνικά νησιά είναι δικά τους. Ότι το μισό Αιγαίο τους ανήκει.

Το πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν το δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης αλλά οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον ισλαμιστή πρόεδρο της κατοχικής δύναμης.

Σίγουρα η ειρήνη είναι το ζητούμενο και σίγουρα τον πόλεμο δεν τον θέλει, ούτε τον επιδιώκει, κανείς στην Ελλάδα. Ούτε η χώρα διεκδικεί οτιδήποτε από την Τουρκία. Το ανάποδο συμβαίνει.

Αν ο Πρωθυπουργός συναντήσει τον Ερντογάν, ο οποίος όπως έχει δηλώσει δεν τον υπολογίζει, θα χάσει επί της ουσίας, αν και θα κερδίσει πόντους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες σε προσωπικό επίπεδο. Όμως, θα ενοχλήσει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, η οποία δεν επιλέγει τον πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή θα θεωρήσει ότι η Ελλάδα υποχωρεί.

Ο κ. Μητσοτάκης δικαιούται να καυχιέται ότι επί της θητείας του έχει φροντίσει να δημιουργήσει μία δύναμη ισχυρότατης άμυνας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, όπου η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός υπερέχουν των τουρκικών σε όλα τα επίπεδα. Το γνωρίζει και ο Ερντογάν, το ξέρουν και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας.

  • Για να πάει σε διάλογο, θα πρέπει πρώτα ο Ερντογάν και τα τσιράκια του να καταπιούν τον εμετό που έχουν ξεράσει εναντίον της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της. Το επίπεδο των τουρκικών απειλών άγγιξε τον υπερθετικό βαθμό. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει προστατεύσει το κύρος της χώρας και το δικό του.

Σε τούτη τη χρονική συγκυρία, ο διάλογος μπορεί να περιμένει, διότι δεν θα προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα. Αντίθετα οι Τούρκοι θα τον χρησιμοποιήσουν για να αλλάξουν το κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου παίζεται η τύχη των αμερικανικών F-16 που ζήτησε να αγοράσει η Τουρκία.

Οι φιλέλληνες νομοθέτες -με πρώτο τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ- και οι ομογενείς ακτιβιστές έχουν θέσει όρους στην Τουρκία. Να αποδείξει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα φονικά F-16 εναντίον της Ελλάδας. Δεν πρέπει ο διάλογος να υπονομεύσει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που αποδεδειγμένα αγαπούν και νοιάζονται τη χώρα μας.

Και ως γνωστό μάχονται με δικούς τους αποκλειστικά πόρους για την ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς κρατική ενίσχυση, και έχουν απέναντι τους τις εταιρείες λόμπι που χρηματοδοτεί η Τουρκία με εκατομμύρια δολάρια. Ας μην δυσκολεύει η ίδια η Ελλάδα τον αγώνα τους, ιδιαίτερα για το μείζον ζήτημα των F-16, τα οποία ΔΕΝ πρέπει να τα αγοράσει ποτέ η Τουρκία, διότι θα καταστεί ισχυρή η Πολεμική της Αεροπορία στο Αιγαίο.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal