2.9.22

Μόσχα: Αντίμετρα για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

 



Η Μόσχα δεν σκοπεύει να προμηθεύσει πετρέλαιο σε χώρες που θα υποστηρίξουν την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού μαύρου χρυσού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πλήρης παραλογισμός» υποστήριξε ο Νόβακ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του Bloomberg ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα συζητήσουν στην αυριανή τους συνεδρίαση την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, οι προσπάθειες παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία ,θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίησή της και θα απειλήσουν ολόκληρη την αγορά πετρελαίου, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. «Αυτό θα το πληρώσουν πρώτα απ' όλα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν υψηλές τιμές σήμερα, λόγω των κυρώσεων», είπε ο  αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Νόβακ πρόσθεσε επίσης ότι Ρώσοι πετρελαϊκοί κολοσσοί ετοιμάζονται για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου από τις χώρες της Ε.Ε. «Οι εταιρείες μας ξέρουν για τον Δεκέμβριο, προετοιμάζονται γι' αυτό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της  ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η χώρα παράγει ακριβώς όσο πετρέλαιο μπορεί να εξαχθεί και να πωληθεί. Σημείωσε ότι οι ποσότητες αυξάνονται σταδιακά και εάν οι ρωσικές εταιρείες μπορέσουν να βρουν νέες αγορές, αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

https://www.naftemporiki.gr