25.7.22

Κόκκινος συναγερμός στην Ιαπωνία μετά από ξαφνική έκρηξη στο ηφαίστειο Σακουρατζίμα: Σε μικρή απόσταση από πυρηνικό σταθμό [videos]

 

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, που βρίσκεται ανοικτά του νησιού Κιούσου της Ιαπωνίας, εξερράγη σήμερα Κυριακή, στέλνοντας ένα μεγάλο νέφος μαύρου καπνού στον ουρανό και εκτοξεύοντας βράχους.ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανεβάζοντας στον βαθμό 5 το επίπεδο συναγερμού.

Το ηφαίστειο,  βρίσκεται στο νοτιοδυτικό νησί Kyushu, περίπου 600 μίλια από το Τόκιο. Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αύξησε τον ηφαιστειακό συναγερμό από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 5 -το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, το οποίο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν το 2015 για διαφορετικό ηφαίστειο, ανέφεραν οι Japan Times.

Με βάση την ανάλυση των σημείων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της σεισμικής δραστηριότητας και των κινήσεων του φλοιού, ο οργανισμός είπε αργότερα ότι μια μεγάλης κλίμακας έκρηξη δεν ήταν επικείμενη στη Sakurajima.

Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή περίπου στις 20:05 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Τα βίντεο της έκρηξης δείχνουν λαμπερή πορτοκαλί λάβα να αναβλύζει από το ηφαίστειο. Η υπηρεσία ζήτησε από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί έναντι των πυροκλαστικών ροών – ένα ζεστό και κινητό μείγμα πετρωμάτων, αερίου και τέφρας – σε απόσταση περίπου 1,2 μιλίων από την τοποθεσία.

Τοπικές αναφορές ανέφεραν ηφαιστειακές πέτρες που έπεσαν έως και 1,5 μίλι από την τοποθεσία του ηφαιστείου και ορισμένες κοντινές περιοχές έχουν λάβει συμβουλή για εκκένωση. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Καγκοσίμα χωρίζεται από το ηφαίστειο με έναν κόλπο.

Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές της πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι, περίπου 31 μίλια από το ηφαίστειο, δεν είχε παρατηρήσει παρατυπίες, ανέφερε το Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα έδωσε εντολή στην κυβέρνηση εντολή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετέδωσε το ιαπωνικό ενημερωτικό δίκτυο NHK.

Η αρμόδια ρυθιστική αρχή ανακοίνωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στην λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημίες στην περιοχή του ηφαιστείου.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόκιο, Ιαπωνία

https://hellasjournal.com