25.7.22

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια


 Η Salwa Yusuk (γνωστή ως Ciyan Afrin), μία Αναπληρωτής Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – μαζί με δύο συναδέλφους της μαχήτριες – έχασε τη ζωή της σε επίθεση κοντά στην πόλη Qamishli της Συρίας, στις 22 Ιουλίου 2022.

Τα παραπάνω αναφέρει η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Central Command – CENTCOM) για τη στυγνή δολοφονία της Yusuk, από τα τουρκικά drones την Παρασκευή.

Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν με οργή την εν ψυχρώ εκτέλεση της Κούρδισσας αντάρτισσας, που ήταν ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης YPG και σημαντικός εταίρος των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Το θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας θεωρούνται κρίσιμοι και γνήσιοι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαιμού Κράτους (ISIS).

Στην ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των Αμερικανών, ανακοίνωση της CENTCOM προστίθενται και τα εξής:

H Salwa ήταν ένας κρίσιμος ηγέτης των SDF που ηγήθηκε των δυνάμεων τους στη μάχη εναντίον του ISIS από το αποκορύφωμα του αγώνα για την ήττα της άθλιας ιδεολογίας στη Βορειο-Ανατολική Συρία, το 2017 (μέχρι την ημέρα που δολοφονήθηκε).

Η CENTCOM εκφράζει τα συλλυπητήριά μας στις Οικογένειες αυτών των τριών μαχητριών των SDF, στους ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία και στους εταίρους μας στο SDF.

Η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει σε αυτή την ανακοίνωση καθώς θεωρεί τους Κούρδους του YPG στη βόρεια Συρία “τρομοκράτες” και παρακλάδι του αντάρτικου του PKK. Αντίθετα οι Αμερικανοί τους θεωρούν νόμιμους εταίρους στον πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Σημειώνουμε ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις αναφερόμενος στην εξαγγελία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία δήλωσε ότι:

Οποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας ΤαγίπΕρντογάν, ο κ. Πράις ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και ότι περιμένει πως η Τουρκία – σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον για την εγκαθίδρυση «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.