26.6.22

Αυτοκτονικό «αίτημα» Ερντογάν για αύξηση του μισθού του κατά 40%: Ήδη χτυπάνε… καμπάνες στην Τουρκία

File Photo: H Μεράλ Ασενέρ, ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου “Kαλού Κόμματος” . EPA, TUMAY BERKIN


 





Η Mεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του αντιπολιτευόμενου “Καλού Κόμματος” (IP), αποκάλυψε επικρίνοντάς τον έντονα, ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι… πολυέξοδος.

Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, φτώχειας και ανέχειας στη χώρα, ζήτησε για τον εαυτό του νέα αύξηση αποδοχών ύψους 40%, φτάνοντας τη συνολική αύξηση σε ένα χρόνο στο 61%.

«Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να επιβιώσει», είπε ο Ακσενέρ ειρωνευόμενη τον Ερντογάν στη βορειοδυτική επαρχία Tekirdağ χθες Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε τοπικούς εμπόρους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Diken.

  • Ο μισθός του Ερντογάν θα αυξηθεί σε 141.453 λίρες (8.143 δολάρια) το μήνα, σύμφωνα με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο, έγραψε ο Diken. Μαζί με την αύξηση των αποδοχών τον Δεκέμβριο, ο μισθός του Ερντογάν θα έχει αυξηθεί κατά 61%  από τις 88.000 λίρες το μήνα που κέρδιζε το 2021.

«Είμαστε συνταξιούχοι. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε κρέας, είμαστε άρρωστοι, δεν μπορούμε να πάμε στο γιατρό», είπε ένα άτομο από το πλήθος που υποδέχτηκε την Ακσενέρ. «Πού είναι ο Ταγίπ Μπάμπα; Σας παρακαλώ, τώρα πεθαίνουμε, σώστε μας».

Οι Τούρκοι υποφέρουν από μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αφού ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε βάσει των επίσημων στοιχείων στο 73,5% ετησίως και η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι και έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% το 2022. Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις τον Δεκέμβριο, αλλά οι αυξήσεις απέτυχαν να συμβαδίσουν με τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες είναι οι υψηλότερες εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον.

  • «Ο πρόεδρος έχει πολλά προβλήματα», είπε ο Ακσενέρ. «Έχει συμβούλους που βγάζουν πέντε μισθούς, υπάρχουν σύμβουλοι με 11 μισθούς. Τώρα κάνει αύξηση 40% στον δικό του μισθό και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να ζήσει με 140.000 λίρες, τι να κάνει;».

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποφέρει από μείωση της δημόσιας υποστήριξής του λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, πρέπει να προκηρύξει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί αφού ο πρόεδρος εμμονικά διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από Ahval

https://hellasjournal.com