26.6.22

Ο Ερντογάν διολισθαίνει με ταχύτητα στον πλήρη αυταρχισμό: Επαναφέρει τη θανατική ποινή με πρόσχημα τους εμπρηστές


 Η Τουρκία θα επανεξετάσει μια απόφαση του 2004 για την κατάργηση της θανατικής ποινής ανακοίνωσε, σήμερα Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την αναφορά στην ποινή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας.

Η θανατική ποινή διαγράφτηκε από το Σύνταγμα κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν.

Είναι προφανές, παρότι δεν ομολογείται δημοσίως ότι το καθεστώς Ερντογάν αναζητούσε διάφορους τρόπους για να επαναφέρει το απαράδεκτο καθεστώς της θανατικής ποινής και όπως φαίνεται η αφορμή δίδεται από την πρόσφατη πυρκαγιά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας.

Οι αρχές έχουν πει ότι ένας συλληφθείς σε σχέση με την πυρκαγιά ομολόγησε ότι την προκάλεσε. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά στη Μαρμαδίδα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Αφού επισκέφτηκε χθες τον τόπο της πυρκαγιάς ο Ερντογάν είπε ότι η τιμωρία για τους εμπρηστές δασών θα πρέπει να είναι “εκφοβιστική και αν αυτό απαιτεί την θανατική ποινή, τότε θα είναι η θανατική ποινή”.

Το ίδιο φυσικά θα μπορούσε να ισχυριστεί και για την τρομοκρατία, ανεξάρτητα από το τι θεωρεί ο ίδιος τρομοκρατία. Για παράδειγμα τρομοκράτες βαφτίζει τους οπαδούς του ιμάμη Γκιουλέν, τους Κούρδους και πολλούς άλλους, αλλά όχι τα στελέχη του ISIS με τους οποίους στο πρόσφατο παρελθόν είχε πολλών ειδών συναλλαγές.

Και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει με διάφορους τρόπους για όσους μιλούν δημόσια κατά του καθεστώτος και βαφτίζονται σωρηδόν τρομοκράτες ή συμπαθούντες.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το στήσιμο, μια ακόμη φορά των γεγονότων στη γειτονική Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε «οδηγίες για εμάς» τα προεδρικά σχόλια.

«Έχουμε αρχίσει να το επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η ισχύουσα τιμωρία για τους εμπρηστές είναι δεκαετής ποινή κάθειρξης και αυξάνεται σε ενδεχόμενη ισόβια κάθειρξη αν ο εμπρησμός είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος.

Τώρα πότε πρόλαβαν μέσα σε δυο ημέρες να επεξεργαστούν και το σχέδιο, ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα.

Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού στη χώρα ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε την Πέμπτη ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο δάσος από απόγνωση λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Ο υπουργός Δασών Βαχίτ Κιρίστσι δήλωσε χθες ότι το 88% των δασικών πυρκαγιών στην Τουρκία οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://hellasjournal.com/

{Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη}