21.5.22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Κάντε διάλογο για να λυθούν οι διαφωνίες

Να γνωστοποιήσει η Ελλάδα (αν τολμά) στο ΝΑΤΟ,EE, OHE & ΗΠΑ
ότι όποιο αεροσκάφος παραβιάζει τον εναέριο χώρο της θα καταρρίπτεται.
Juan
 

Πολιτική ίσων αποστάσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου ρωτήθηκε για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ο Νεντ Πράις ρωτήθηκε αν υπάρχει ανησυχία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και, χωρίς να καταδικάσει αυτή την πρακτική, είπε ότι «ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».

Λίγες ώρες μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με τουρκικά μαχητικά μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ (στο ίδιο ερώτημα για τις υπερπτήσεων πάνω από νησιά της Ελλάδας) απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα σε διάλογο. «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Ο ίδιος δεν σχολίασε κατά πόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα στο ΝΑΤΟ.

Τι απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερώτηση τέθηκε από αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι

Προηγήθηκε η απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ μετά το έντονο διάβημα από το Ελληνικό ΥΠΕΞ για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Η απάντηση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις της Ελλάδας περί παραβίασης του εναέριου χώρου είχε ως εξής:

«Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και δυτικά του Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής στις 18 Μαΐου 2022.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την ένταση που προκλήθηκε από τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να συμμετάσχει τόσο σε διμερείς όσο και σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στις οποίες απέχει από τη συμμετοχή της εδώ και ένα χρόνο».

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής παραβίαση από τουρκικά μαχητικά

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη και προχώρησε σε έντονο διάβημα και ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ»

ΓΕΕΘΑ: Παραβιάσεις και από οπλισμένα Τουρκικά F-16

Δεν ήταν μόνο η πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη. Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

https://www.militaire.gr/